Buschauffeurs en trambestuurders in de regio Den Haag gaan de komende 2,5 jaar ruim 23% meer verdienen. 

Dat hebben vakbond FNV en de Haagse stadsvervoerder HTM met elkaar afgesproken. Voor beginnende buschauffeurs en trambestuurders gaat het loon per 1 januari zelfs al met 15% omhoog. Een forse stijging, maar die is ook nodig volgens de vakbond.

FNV-onderhandelaar Eric Vermeulen is blij met het resultaat en spreekt van een ‘win-win-situatie’: ‘Natuurlijk is het een opsteker voor de werknemers. Voor hen wordt op deze manier de koopkracht weer enigszins gecompenseerd na een periode van torenhoge inflatie. Maar ook HTM is er bij gebaat. Die wordt voor nieuwe chauffeurs en trambestuurders een aantrekkelijker werkgever. Daardoor kan het tekort aan personeel worden weggewerkt. Dat geeft weer minder werkdruk. Dus iedereen is daar bij gebaat.’

Loonontwikkeling
De nieuwe CAO gaat op 1 januari 2024 in en loopt tot 30-6-2026. Op 1 januari gaat ook het loon gemiddeld meteen met 13% omhoog: De werknemers krijgen een eenmalige bonus van 1390 euro bruto bij een fulltime dienstverband. Daarnaast krijgen zij er structureel 300 euro bruto bij en ook nog eens 2% structureel. Per 1 juli 2024 is er een loonsverhoging van 3% en op 1 januari 2025 komt daar nog eens 3% bij. Per 1 juli 2025 gaan de werknemers er 2,5% op vooruit en in december krijgen zij nog een salarisverhoging van 500 euro. Per 1 januari 2026 stijgt het loon tot slot met 4%.

Compensatie voor enorme inflatie
‘Al met al maakt dat een gemiddelde loonstijging van 23%. Dat klinkt natuurlijk enorm fors, maar vergeet niet dat dat over een periode van 2,5 jaar is. Ook zijn de buschauffeurs en trambestuurders eerder minimaal gecompenseerd voor de enorme inflatie. Ze konden voor hun loon steeds minder boodschappen doen. Dat is met deze nieuwe cao voor een groot deel hersteld.’

Minimumloon naar 16 euro bruto
Ook gaat het minimumloon naar 16 euro bruto per uur. ‘Dat is ook iets waar we erg blij mee zijn’, zegt Vermeulen. ‘We hebben daar als vakbond natuurlijk hard campagne voor gevoerd. Het is fijn dat dat nu gerealiseerd is. Verder wil de vakbond de komende tijd afspraken maken met HTM over een Automatische Prijs Compensatie (APC). Dat betekent dat de lonen automatisch meestijgen met de inflatie. ‘Zo voorkomen we nieuwe achterstanden’, aldus Vermeulen.

Stemmen over onderhandelingsresultaat
De leden van FNV hebben formeel het laatste woord. Zij gaan de komende tijd stemmen over het cao-voorstel. Bij Stadsvervoerder HTM in Den Haag werken zo’n 2000 mensen.