Burgerinitiatief Vlietland heeft gekeken naar de raadsbrief die wethouder Bremer in november stuurde over het nieuwe bestemmingsplan voor Vlietland Noord. 

Samen met de Vrienden van Vlietland, Bomenbond Rijnland, de Algemene Vereniging voor Natuurbescherming (AVN) en de Buren van Vlietland is o.a. gekeken naar het nieuwe bestemmingsplan en de documenten die het burgerinitiatief ontving via de Wet Open Overheid (WOO). 

Volgens het burgerinitiatief is het beeld dat daaruit ontstaat ontluisterend. De wethouder blijkt op basis van aannames en vage toezeggingen vergaande en onomkeerbare beslissingen te willen nemen met haar steun aan dit plan. Ten koste van de natuur, ten koste van de veiligheid van omwonenden en zeker ten koste van de dagrecreant.

'Van openbaar gebied zal geen sprake zijn'
Het gebied blijft openbaar. Er zou gebarbecued kunnen worden tussen de vakantievilla’s, is op de informatiebijeenkomst van 23 september 2022 gezegd. Maar uit verschillende stukken blijkt volgens burgerinitiatief Vlietland dat projectontwikkelaar Dutch Lake Residence hier anders over denkt. “Van openbaar gebied zal geen sprake zijn” mailen ze in 2020 naar de provincie. Ze leggen geen openbare recreatieve voorzieningen aan en de enige infrastructuur die ze aanleggen is om naar de woningen te komen. Zij gaan ervan uit dat de provincie de openbare paden aanlegt. Waar die dan komen? Dat weet niemand. Dat staat namelijk niet in het bestemmingsplan. En of die wegen echt openbaar zijn? Dat weet ook niemand, want in de zakelijke overeenkomst die het college met de projectontwikkelaar sloot, staat dat de paden en wegen juist niet openbaar zijn. 

Het enige dat wél uit het bestemmingsplan blijkt, is dat er een slagboom mag komen en het park omheind mag worden met een hekwerk. Zaken die volgens het burgerinitiatief de toegang voor de huidige dagrecreanten zal beperken. 

Parkeren
Met de komst van dit villapark verdwijnen er 200 parkeerplaatsen voor dagrecreanten. Iets dat ook de ambtenaren bij zowel de provincie als de gemeente constateerden. Wie die parkeerplekken gaat compenseren? DLR in elk geval niet. Zoals eerder aangegeven, leggen zij geen openbare voorzieningen aan. Zij hebben daar geen juridische verplichting toe, schrijft de projectontwikkelaar op 26 januari 2022 in een e- mail. Het aanleggen van publieke parkeerplaatsen ligt volgens hen op het bordje van de provincie. De mail wordt besloten met het verzoek aan de geadresseerde om "even een mooie beantwoording te dichten”. Op een mooie zomerdag zijn er nu al te weinig parkeerplaatsen in Vlietland. Hoe wordt het beter voor de dagrecreant als er nog eens 200 plekken verdwijnen? Het frappante is dat de wethouder in de raadsbrief lijkt te suggereren dat er parkeerplaatsen bijkomen. Dit is volgers het burgerinitiatief een misleidende voorstelling van zaken en is nergens afgesproken met de ontwikkelaar.

Een beperking van de toegankelijkheid, een verlies aan parkeerplaatsen. Het zijn allemaal zaken die de dagrecreatie niet bepaald versterken. De wethouder noemt in deze context ook de golffaciliteiten die er juist niet komen. Daar mogen we ons gelukkig mee prijzen, want die golffaciliteiten zouden “de huidige (water)recreanten” kunnen verdringen. 

Burgerinitiatief Vlietland vraagt zich af waarom de wethouder van mening is dat golffaciliteiten dagrecreanten zouden kunnen verdringen, maar 222 vakantievilla’s niet. 'Aan een kaalgeslagen gebied dat jaren nodig heeft om te herstellen heeft een dagrecreant ook niets' aldus het burgerinitiatief. 

Door: Karin van der Spek
Bron en tekst: Burgerinitiatief Vlietland