Het Loek van den Berg Quintet speelt zondagmiddag 14 januari op het podium van Jazz Sociëteit Wassenaar.

Deze formatie debuteerde in 2019 en speelde sindsdien met veel succes in binnen- en buitenland. Bandleider en componist Loek van den Berg won in 2019 de Erasmus Jazzprijs, in 2022 werd hij in Nederland voor zijn nummer ‘Wayfarer’ onderscheiden voor de beste jazz compositie, en dit jaar was hij winnaar van de zeer prestigieuze Erasmus jazzprijs.

De vijf uiterst jonge jazzmuzikanten van het Loek van den Berg Quintet blijven sinds drie jaar de vaderlandse én internationale jazzwereld verbazen met hun enerzijds melodieuze, bijna klassiek klinkende spel en anderzijds hun verrassende stijlwisselingen die uiteindelijk leiden naar een krachtige swingende apotheose van free-jazz klanken.

Door NRC Handelsblad werd bandleider en saxofonist Loek van den Berg, bouwjaar 1996, al omgedoopt tot 'rijzende ster' binnen de Nederlandse jazz: “Loek is een bedachtzame speler met een ronde, melodische sound die zijn luisteraars mee op reis neemt”.

En daar typeert de NRC-recensent precies de essentie van de muziek van het Loek van den Berg Quintet. Beluister maar eens de tien nummers van het in mei 2022 verschenen album Wayfarer. Daarin hoor je, dat componist Loek van den Berg sterk is beïnvloed door de moderne (Europese) jazz, maar ook bebop, swing en blues inspireren hem bij het componeren van zijn nummers. Als een reis door het landschap van de jazz, een muzikaal gebied dat zich uiteindelijk uitstrekt tot in Malta en India.

Van de eerste tot en met de laatste toon van de muziek van het Loek van den Berg Quintet verkeer je als luisteraar in diverse muzikale sferen. Waarbij ieder bandlid alle ruimte krijgt om zijn muzikale gevoelens kwijt te kunnen: in melodieuze en melancholische klankkleuren, de kracht van zijn spel en met zijn improvisaties. Het Loek van den Berg Quintet is een formatie van echte muzikale vrienden. En dát hoor en zie je aan de passie en het enthousiasme waarmee deze jazzformatie optredens verzorgt!

Loek van den Berg – saxofoon
Nathan Surquin – trombone
Aseo Friesacher – piano
Cas Jiskoot – bass
Willem Romers – drums
Voor nadere info en online tickets: www.jazzsocieteitwassenaar.nl


Bron: Peter van der Aar.
Tekst: Hans Groeneveld.
Foto: Loek van den Berg Quintet.