Met een slok te veel op achter het stuur kruipen is levensgevaarlijk én verboden. Desondanks werden in 2023 veel weggebruikers beboet voor rijden onder invloed. 

Uit onderzoek van vergelijkingssite Independer blijkt dat Wassenaar in de provincie Zuid-Holland aan kop gaat als het gaat om bekeuringen voor rijden onder invloed. In Wassenaar zijn vorig jaar 67,5 bekeuringen uitgedeeld (per 10.000 inwoners van 15 jaar en ouder) Zoetermeer staat met 51,8 bekeuringen op de tweede plaats en Leidschendam-Voorburg komt daar in het onderzoek direct onder met 51,4 bekeuringen per 10.000 inwoners. 

Zuid-Holland is koploper 
In 2023 heeft de politie 11.282 weggebruikers van de Zuid-Hollandse wegen geplukt en beboet  voor rijden onder invloed. In geen enkele provincie ligt dit aantal betrapte bestuurders zo hoog. 

In het onderzoek brengt Independer in kaart hoeveel weggebruikers in de provincie Zuid-Holland worden betrapt op rijden onder invloed. Het gaat om bestuurders die bekeurd zijn voor rijden onder invloed van alcohol, drugs of bepaalde medicatie waarmee je niet de weg op mag. Zuid-Holland blijkt zelfs koploper van Nederland: de provincie is zelfs goed voor ruim een kwart van alle bekeuringen in het hele land.

In Krimpen aan den IJssel werden relatief (zowel provinciaal als landelijk) de minste verkeersdeelnemers betrapt op rijden onder invloed van verdovende middelen: 1,6 per 10.000 15-plussers.

Veel meer boetes dan voor corona
In Zuid-Holland werden vorig jaar 6,4% minder bekeuringen uitgeschreven dan in 2022. Het aantal boetes ligt nog wel een stuk hoger dan in pre-coronajaar 2019 (+33,1%). Ten opzichte van 2022 vond vorig jaar de grootste daling plaats in Krimpen aan den IJssel (-66,7%) en Molenlanden (-40,4%), terwijl er in Voorschoten bijna twee keer zo veel mensen betrapt werden op rijden onder invloed. 


Kijk voor meer informatie op de bronpagina

https://www.independer.nl/autoverzekering/info/dekking/alcohol/onderzoek/rijden-onder-invloed-2024

Door: Karin van der Spek
Bron: Independer 
Foto: politie.nl