Deze week zijn de werkzaamheden aan de boulevard van Scheveningen gestart.

In het hart van de badplaats tussen de Pier, het Kurhaus en Museum Beelden aan Zee wordt de boulevard een stuk uitnodigender gemaakt. De nieuwe boulevard wordt ongeveer 10 meter breder en een stuk groener. De werkzaamheden duren naar verwachting tot de zomer van 2025. Gedurende deze periode blijft de badplaats volop open. In november 2022 waren de werkzaamheden al begonnen, maar werden vanwege de stikstofuitspraak van de Raad van State stilgelegd.

De nieuwe boulevard wordt verbonden door drie pleinen, bij de Beeldentuin (de overgang met de Moralesboulevard), voor het Kurhaus en op het Pierplein.
Wethouder Robert van Asten (Stedelijke Ontwikkeling): “We zijn van start! Scheveningen krijgt een prachtige nieuwe boulevard. Ook tijdens de werkzaamheden blijft Scheveningen gewoon open. Samen met ondernemers organiseren we de komende tijd een levendig programma in het gebied. Mensen kunnen gewoon naar de strandtenten, de boulevard en het strand komen.”

Blikvanger Kurhaus
Een blikvanger in het nieuwe ontwerp is een 30 meter brede trap recht voor het Kurhaus. De trap komt precies op de plek waar vroeger de oude Pier begon: het wandelhoofd Koningin Wilhelmina. Via deze trap kunnen mensen via de nieuwe boulevard naar het strand en de strandpaviljoens. Het Kurhaus wordt een belangrijke plek aan de Middenboulevard. Het plein voor het Kurhaus biedt ruimte aan kleine evenementen, zoals straattheater of activiteiten van kunstenaars of muzikanten. Het Monument Leger en Vloot wordt aan de zuidkant van de trap teruggeplaatst. Deze staat sinds 2018 in een depot vanwege de bouw van Legoland.

Planning en uitvoering
De afgelopen tijd zagen voorbijgangers al de voorbereidende werkzaamheden, zoals het plaatsen van bouwhekken, het aanrijden van materialen en het aanleggen van alternatieve wandelroutes. Vanaf deze week start men met de echte verbouwing van de boulevard. Het werk gaat door tot in 2025, maar al deze zomer zal de nieuwe boulevard in fases worden opgeleverd.

Om ruimte te maken voor het werk staan de strandpaviljoens tussen De Pier en Museum ‘Beelden aan zee’ ongeveer 30 meter richting zee aan een tijdelijke boulevard. Deze tijdelijke boulevard is van beide kanten voor iedereen toegankelijk. De strandpaviljoens worden in zowel 2024 als 2025 rond 1 maart opgebouwd. In het najaar worden ze afgebroken, waarna ze in 2026 op hun definitieve locatie kunnen worden opgebouwd.

Lange aanloop
De start van de renovatie werd in 2023 stilgelegd na een landelijke uitspraak van de Raad van State over stikstof. Inmiddels zijn alle vergunningen gereed en kan er gestart worden met het vernieuwen van de boulevard.
Wethouder van Asten: “De lange aanloop heeft veel inzet en geduld gevraagd van de Scheveningse ondernemers en de aannemer Heijmans B.V. Samen met hen willen we ook van de renovatie een periode maken om positief op terug te kijken. Om daarna samen van onze nieuwe Scheveningse boulevard te kunnen genieten.”

Mooier Scheveningen
De gemeente Den Haag wil Scheveningen steeds mooier maken. De gehele kuststrook van Scheveningen wordt vernieuwd. Afgelopen jaren zijn het zuidelijke en noordelijke deel van de boulevard al opgeleverd. Momenteel wordt er ook hard gewerkt aan de vernieuwing van het Noordelijk Havenhoofd. Onlangs is daar een nieuwe parkeergarage opgeleverd. Ook De Pier en andere partijen maken plannen voor de toekomst.


Door: Peter van der Aar.
Bron en foto's : persbericht gemeente Den Haag.
Foto boven dit bericht: nieuwe situatie bij het Kurhau.

Boulevard Werkzaamheden Middenboulevard gestart
                                                               Werkzaamheden middenboulevard

Boulevard Werkzaamheden Middenboulevard gestart 2
                                                              Werkzaamheden middenboulevard

Boulevard wordt onder andere bij het Kurhaus en Legoland eenstuk groener
                                                               De boulevard wordt een stuk groener