De CDA-vertegenwoordigers uit Delft, Leidschendam-Voorburg, Pijnacker-Nootdorp, Rijswijk, Westland en Zoetermeer hebben hun zorgen geuit.

De zorgen betreffen de recente ontwikkelingen binnen het regionale samenwerkingsverband Jeugdhulp Haaglanden. Aanleiding is het vertrek van gemeente Den Haag uit de ambulante jeugdzorg en de mogelijke gevolgen daarvan voor de overige gemeenten in de regio Haaglanden.

Voor het CDA blijft het streven onveranderd: het leveren van de beste en meest passende zorg voor ieder kind in de regio. De aanstaande toename van druk op de kosten van de jeugdzorg roept vragen op over het behoud van kwaliteit. Op dit moment is er een open house constructie, waarvan het CDA wil weten of iedere aanbieder hierin kan meedingen. Het CDA wenst helderheid over de deelname van zorgaanbieders en vraagt naar mogelijke kwaliteitseisen om de zorg te sturen. Tevens wordt de vraag gesteld of alternatieve constructies wenselijk en noodzakelijk zijn, met als centrale vraag of de huidige organisatie van jeugdzorg in de regio Haaglanden optimaal is.

Het CDA hecht groot belang aan een goed gereguleerde toegang tot de jeugdzorg. De partij overweegt of het altijd noodzakelijk is om een kind te laten behandelen, of dat er ingezet moet worden op het versterken van ondersteuning vanuit de naaste omgeving, met als doel het vormen van sterkere gemeenschappen rondom het kind. Het CDA omarmt het principe 'it takes a village to raise a child', waarbij ook een verantwoordelijkheid ligt bij de gemeenschap om kinderen veilig en gezond te laten opgroeien. De partij stelt zich de vraag hoe er gezorgd kan worden dat jeugdzorg alleen ingezet wordt als dit passend is.

Het CDA blijft zich onverminderd inzetten voor de jongeren en gezinnen die zorg en hulp nodig hebben. Het CDA kijkt uit naar de antwoorden op hun vragen en zet zich onverminderd in voor regionale samenwerking in het belang van degelijke jeugdzorg in Haaglanden.


Door: Peter van der Aar.
Bron: persbericht CDA-fracties.