Inwoners van de provincie Zuid-Holland betaalden in 2023 het meeste voor hun autoverzekering.

Dat blijkt uit de Datamonitor autoverzekeringen van de financiële vergelijkingssite Geld.nl. In Zuid-Holland was de gemiddelde premie voor een autoverzekering € 81,42 per maand. Ondertussen lag de premie landelijk op gemiddeld € 74,21 per maand. “Op jaarbasis betalen Zuid-Hollanders dus ruim € 86 meer”, zegt Amanda Bulthuis, expert geld & verzekeringen bij Geld.nl.

Grotere kans op schades in Zuid-Holland
Dat de premies voor een autoverzekering in Zuid-Holland flink hoger liggen, heeft verschillende redenen. “Autoverzekeraars kijken bij het bepalen van de premie hoe groot de kans op schade is in het gebied waar je woont”, legt Bulthuis uit. “In Zuid-Holland liggen een aantal grote steden, zoals Rotterdam en Den Haag. Daar is meer verkeersdrukte en de kans op een schade dus groter. Daarom betaal je in deze provincie gemiddeld een hogere premie dan in provincies met meer landelijke gebieden, zoals Drenthe of Friesland.”

Hoog aantal autodiefstallen draagt bij aan dure autoverzekering in Zuid-Holland
Daarnaast spelen criminaliteitscijfers een rol. Zo vonden er in 2022 in Zuid-Holland 1.565 autodiefstallen plaats, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dit is het hoogste aantal van alle provincies en ruim een kwart van alle autodiefstallen in heel Nederland. “Ook dit vertaalden autoverzekeraars in 2023 door in hogere autoverzekeringpremies voor deze provincie”, zegt Bulthuis.

Toch besparen op je autoverzekering in Zuid-Holland
Woon jij in Zuid-Holland? Dan valt er gelukkig nog steeds flink te besparen op je autoverzekering. Bulthuis: “Als we kijken naar de vergelijkingen die Zuid-Hollanders in 2023 maakten op Geld.nl, is het verschil tussen de laagste en de gemiddelde premie ongeveer € 260 per jaar. Even vergelijken en daarna de voordeligste autoverzekering kiezen, levert je binnen een paar minuten een mooie besparing op.”


Door: Peter van der Aar.
Bron: persbericht geld.nl.

Autoverzekeringen