Vrijdag 15 maart wordt een nieuw weidevogelgebied tussen Zoetermeer en Leidschendam-Voorburg geopend. 

Een deel van de Zoetermeerse Meerpolder is omgetoverd tot een nieuw weidevogelgebied. Dit bijzondere stukje natuur tussen Zoetermeer en Leidschendam-Voorburg wordt feestelijk geopend.

Kom op vrijdag 15 maart tussen 13.00 en 15.00 uur naar de Meerpolder en tuur naar de weidevogels op het vogelkijkpunt.
Of wandel mee met een vogelexpert en ontdek de weidevogels tijdens een vogelexcursie. De wandeling duurt maximaal 1,5 uur en begint om 13.00 uur bij SnowWorld en eindigt bij het vogelkijkpunt. Vergeet de verrekijker niet mee te nemen. 

Samen met boeren, inwoners, boerenlandvogelexperts, de gemeente Zoetermeer, het Hoogheemraadschap van Rijnland en de provincie Zuid-Holland heeft de gemeente gewerkt aan 'droge voeten voor de boeren, natte voeten voor de weidevogels'. Door grond te ruilen, liggen de gronden van de provincie aaneengesloten. De boeren bezitten nu het hogere gedeelte. Hierdoor hebben ze minder last van het water. De puzzel is nu compleet, met aandacht voor weidevogels, waterberging, kruiden- en bijenlandschap en recreatie.

Perfecte plek voor weidevogels
Er zijn verschillende laagtes in de weilanden aangebracht en natuurvriendelijke oevers aangelegd. Dit zorgt voor ‘natte voeten’ en is een perfecte plek voor weidevogels. Middenin een aantal graslanden zijn kruidenstroken met bloemen aangelegd voor vlinders en bijen.

Bereikbaarheid
De weidevogeels zijn te bekijken vanaf de dijk, die om de Meerpolder heen ligt. Kom te voet of met de fiets. Volg bijvoorbeeld vanaf Stompwijk de route: ‘fietspad 90 – rechtsaf bij kruising met Meer- en Geerweg’ naar de Meerpolder voor het vogelkijkpunt.  Of volg de route  ‘Waterjufferpad (Nieuwe Driemanspolder) – stuk  Voorweg – Stompwijksepad’ naar de Meerpolder voor het vogelkijkpunt. Komt u met de auto? Parkeer de auto dan bij SnowWorld. 

Via het Buytenpark is het een klein half uurtje wandelen naar het vogelkijkpunt.

Door: Karin van der Spek
Bron: gemeente Leidschendam-Voorburg