De goede doelenactie van Omroep West en lokale omroepen om cadeaus in te zamelen voor Stichting Sintvoorieder1 is genomineerd voor een onderscheiding.

Ook het onderzoek naar fraude bij het LUMC maakt kans op een prijs. Beide nominaties zijn voor een 'Regiohelden Award', dat is een onderscheiding voor de beste journalistieke producties van regionale omroepen.

De nominatie voor de actie Sintvoorieder1 valt in de categorie 'De Verbinder' van het festival. De nominatie voor het onderzoek naar fraude bij het Leidse academische ziekenhuis LUMC, door  onder meer Omroep West journalist Frank van Deutekom, is genomineerd in de categorie 'Nieuwsjager'. 

Inzamelactie Sintvoorieder1
Van 20 tot en met 24 november 2023 werkten in totaal twaalf omroepen uit de regio samen voor de actie Sintvoorieder1. Het doel was 50.000 cadeaus in te zamelen voor kinderen die anders geen cadeau met Sinterklaas krijgen. In totaal werden 88.283 cadeaus gedoneerd. 

De eindstand van de inzamelactie werd op vrijdagavond 24 november bekendgemaakt in de speciaal opgetuigde actiestudio van Radio West en Den Haag FM: de Centrale Bibliotheek van Bibliotheek Den Haag aan het Spui in Den Haag. Maartje van Weegen, bekend van radio en televisie, maakte de eindstand bekend. Dat gebeurde in aanwezigheid van vele vrijwilligers van Stichting Sintvoorieder1 en medewerkers van alle samenwerkende omroepen: Sleutelstad, BO, Studio Alphen, Omroep Delft, Midvliet, RTV Krimpenerwaard, RTV Katwijk, RTV Gouwestad, ZFM, Feel Good Radio, Den Haag FM en Omroep West.

Onderzoek LUMC
De nominatie in de categorie 'Nieuwjager' is voor het journalistieke onderzoek waaruit bleek dat het LUMC al veel eerder had kunnen ingrijpen om fraude met Europese onderzoeksubsidies te voorkomen, maar dat niet deed. Het gevolg is dat het ziekenhuis uit zeven grote internationale projecten is gezet. De publicaties waren aanleiding voor de vicevoorzitter van de Raad van Bestuur van het academische ziekenhuis om op te stappen. Er worden maatregelen voorbereid tegen een hoogleraar en andere medewerker. Het fraudeonderzoek is een gezamenlijk project van Frank van Deutekom en Ilona Dahl van Follow the Money.

Lees hier meer over dit dossier.

Frank van Deutekom                                                                            journalist en presentator Frank van Deutekom
Twee nominaties
De bekendmaking van de winnaars van de Regiohelden Awards is op donderdag 11 april tijdens het 'Regiohelden! Festival' dat dit jaar in Friesland wordt gehouden. De regionale publieke omroepen organiseren dit rondreizende journalistiek festival jaarlijks.


Door: Karin van der Spek
Bron en foto's: mediapartner Omroep West