Voor onderzoek naar fraude bij het LUMC

Op donderdag 11 april ontving Omroep West journalist Frank van Deutekom tijdens het Regiohelden! Festival, het festival voor regionale omroepen, de award voor 'De Nieuwsjager'.
Deze award voor het beste eigen nieuwsverhaal is voor het journalistieke onderzoek waaruit bleek dat het LUMC al veel eerder had kunnen ingrijpen om fraude met Europese onderzoeksubsidies te voorkomen, maar dat niet deed.

Onderzoek LUMC
De award in de categorie 'De Nieuwsjager' is voor het journalistieke onderzoek waaruit bleek dat het LUMC al veel eerder had kunnen ingrijpen om fraude met Europese onderzoeksubsidies te voorkomen, maar dat niet deed. Het gevolg is dat het ziekenhuis uit zeven grote internationale projecten is gezet. De publicaties waren aanleiding voor de vicevoorzitter van de Raad van Bestuur van het academische ziekenhuis om op te stappen. Er worden maatregelen voorbereid tegen een hoogleraar en andere medewerker. Lees hier meer over dit dossier.

Frank van Deutekom is blij met de erkenning: "Het is echt fantastisch dat we deze prijs gewonnen hebben. Het toont aan dat onafhankelijke journalistiek belangrijk is en blijft. Dit hele verhaal begon met een vrij obligaat persberichtje en later in augustus twee regels op een rechtbankrol en een absurd kort geding. Gelukkig kreeg ik alle tijd en ruimte om er heel diep in te duiken. Hoe meer ik ging spitten, hoe meer drek er naar boven kwam. Later ging ik ook samenwerken met Ilona Dahl van Follow the Money. Dat werkte heel goed omdat je toch ieder je eigen netwerk hebt. En twee weten meer dan 1. Ik ben er zelf nu zo'n acht maanden mee bezig en het is nog altijd niet klaar. Als wij dit onderzoek niet hadden gedaan, was dit nooit naar buiten gekomen. Binnen het LUMC zijn grote veranderingen ingezet, mede naar aanleiding van onze artikelen, dat is mooi om te zien. Je legt dus niet alleen vingers op pijnlijke plekken, maar het leidt ook nog eens ergens toe."

Regiohelden! Festival
De bekendmaking van de winnaars van de Regiohelden Awards vond plaats tijden het 'Regiohelden! Festival' dat dit jaar in Friesland wordt gehouden. De regionale publieke omroepen organiseren dit rondreizende journalistiek festival jaarlijks. Het is een inspirerende netwerk- en trainingsdag voor en door medewerkers van de dertien regionale publieke omroepen. De Regiohelden Awards zijn de jaarlijkse prijzen voor de beste journalistieke producties van de regionale omroepen. De uitreiking van de awards is de feestelijke afsluiting van Regiohelden.

In de categorie 'De Nieuwsjager' gaat het om het beste eigen nieuwsverhaal van 2023. Spraakmakend nieuws met een aantoonbare, regionale impact dat verkregen is door goed eigen onderzoek, met gebruik van eigen contacten en het eigen netwerk.

De jury
De jury van de Regiohelden Awards is onder de indruk van de manier waarop de toegewijde verslaggever Frank van Deutekom zich vastbijt in dit onderwerp. “Hij heeft zelf misstanden ontdekt door gedegen lang onderzoek te doen. Zijn serie verhalen is tot op de dag van vandaag
interessant.”

De jury werd aangevoerd door voorzitter Freek Staps- Hoofredacteur ANP en bestond verder uit diverse mensen uit de journalistiek waaronder Erwin van Nuland - Coördinator Binnenland NOS, Sylvia Cools - Hoofdredacteur De Stentor en Joëlle Terburg - Fonds Bijzondere Journalistiek projecten.


Door: Peter van der Aar.
Bron: persbericht Omroep West.
Foto boven dit bericht: uitreiking Regiohelden Award.
Foto hieronder: Omroep West journalist en presentator Frank van Deutekom.

Frank van Deutekom