De vlinder, een kleurrijke en geliefde verschijning in onze natuur, heeft het zwaar.

De recente cijfers tonen een schrikbarende afname van maar liefst 53% van het totale aantal dagvlinders in Nederland sinds de jaren negentig. Om deze kwetsbare insecten te ondersteunen, zet de Stichting Het Zuid-Hollands Landschap zich in voor de creatie van negen bloeiende vlinderparadijzen door de hele provincie.

In het nauw
Verstedelijking, intensieve landbouw en extreem weer zetten de vlinder onder druk. Graslandvlinders zoals de argusvlinder en het zwartsprietdikkopje hebben het bijzonder moeilijk. Ecoloog Rik Vinke licht toe: “Sommige vlindersoorten zijn erg gevoelig. Zelfs de kleinste verandering in hun leefomgeving kan ertoe leiden dat ze definitief verdwijnen. Als een soort verdwijnt, is dat een alarmerend signaal.”

Kruidenrijke graslanden
Het goede nieuws is dat we de vlinder kunnen helpen. Het Zuid-Hollands Landschap boekt al enige tijd positieve resultaten door kruiden- en bloemrijk grasland te ontwikkelen. Met methodes als gefaseerd maaien, inzaaien van inheemse bloemen en het creëren van schuilplekken zoals houtwallen, heggen en akkerranden, krijgt de vlinder weer meer leefgebied.

Verschillende plekken in Zuid-Holland, waaronder de natuurgebieden Wassergeest (Lisse) en Nieuw-Leeuwenhorst (Noordwijkerhout), zijn bij uitstek geschikt om te transformeren tot veilige havens voor vlinders. Op Wassergeest wordt ingezet op verdere verschraling zodat planten als de pinksterbloem, de ratelaar en de rietorchis - die veel vlinders aantrekken - weer volop kunnen bloeien. Landgoed Nieuw-Leeuwenhorst heeft diverse plekken die ideaal zijn voor vlinders, zoals het schraalgrasland naast de grote vijver.

Het tij keren
Om deze belangrijke projecten te realiseren en vlinderpopulaties te ondersteunen, vraagt de stichting hulp van natuurliefhebbers in heel de provincie. Meer informatie is te vinden op zhl.nl/vlinders.

Over het Zuid-Hollands Landschap
Duinen, bossen, boerderijen, boomgaarden, weilanden, waterjungles, molens en monumenten. Stichting Het Zuid-Hollands Landschap zorgt sinds 1934 voor groene schatten in onze provincie. Wij vinden het belangrijk dat iedereen van de natuur kan genieten. Met steun van zo’n 50.000 gezinnen en veel vrijwilligers werken we hard aan meer natuur, want in Zuid-Holland is slechts 8% beschermde natuur. Meer weten over ons werk, onze routes en excursies?

Kijk voor meer informatie op www.zuidhollandslandschap.nl.  


Door: Peter van der Aar.
Bron: persbericht Zuid-Hollands Landschap.
Foto boven dit bericht: Zwartsprietdikkopje.
Foto hieronder: Argusvlinder.

Argusvlinder