Sinds 1 oktober laden de eerste 28 huishoudens hun auto elektrisch op via een kabelgoot door de stoep.

Op deze manier gebruiken ze via een stroompunt in huis de energie van bijvoorbeeld zonnepanelen. Bovendien is een kabelgoot veilig voor wandelaars omdat er geen losse kabel op de stoep ligt.

Wethouder Duurzaamheid Marcel Belt sprak met Valeria Draganova in Leidschendam. Zij is een van de eerste inwoners die haar auto elektrisch laadt via een kabelgoot in de stoep voor haar huis. Marcel Belt: “We zien dat inwoners hun auto graag vanuit hun huis willen opladen. Bijvoorbeeld wanneer ze zoals Valeria Draganova schone stroom hebben van zonnepanelen op hun dak. Vaak ligt er echter een stoep tussen hun huis en de parkeerplaats. Met een kabelgoot is duurzaam opladen op een veilige manier mogelijk.”

Aanvraag kabelgoot
Aanmelden voor een kabelgoot kan tot 1 december 2023. Na de aanvraag bekijkt de gemeente of de situatie geschikt is voor de aanleg van een kabelgoot. Als dat zo is, wordt een vergunning verleend en wordt de kabelgoot voor 1 april 2024 geplaatst. Aan de vergunning en de kabelgoot zijn kosten voor de aanvrager verbonden. De leges bedragen € 29,05 en aanleg van de kabelgoten kost € 275 per strekkende meter, allebei eenmalig. De parkeerplaatsen blijven openbaar.

Wilt u meer weten over een kabelgoot? Kijk dan op website aanvraag kabelgoot.


Door: Peter van der Aar.
Bron: website lv.nl
Foto: bewoonster Valeria Draganova en wethouder Marcel Belt bij pas aangelegde kabelgoot in de stoep.