De gemeente Leidschendam-Voorburg neemt afscheid van de subsidietafels zoals we die nu kennen.

Er wordt gewerkt aan een nieuwe subsidiesystematiek, waarbij er veel ruimte blijft voor verbinding en dialoog tussen maatschappelijke partners en waarbij de gemeente regie neemt. Wat de inwoner nodig heeft, staat daarbij nog steeds centraal.

De gemeente Leidschendam-Voorburg werkt sinds 2019 met zogenoemde subsidietafels. Hierover verscheen onlangs een pittig evaluatierapport. Maatschappelijke organisaties die activiteiten aanbieden rond een bepaald thema, zoals opvoeden, talentontwikkeling of financiële zelfredzaamheid, gaan met elkaar in gesprek om een gezamenlijk plan te maken voor de komende 2 jaar, en daarmee ook een voorstel te doen voor het verdelen van de beschikbare subsidie. “Het gesprek ging vooral over financiële en organisatorische belangen, in plaats van over welke activiteiten het beste bij onze inwoners passen,” vat wethouder Philip van Veller de evaluatie van de systematiek samen.

Om tot een nieuwe subsidiesystematiek te komen, wordt er eerst gekeken naar de ‘sociale basis’. Wat zijn de diensten en activiteiten die inwoners nodig hebben om zo goed mogelijk mee te kunnen doen in de samenleving? Deze activiteiten zouden voor een langere periode financiering kunnen krijgen, waardoor deze activiteiten voor de langere termijn uitgevoerd worden. Daarnaast is er een waaier aan andere activiteiten en er moet ruimte zijn voor ontwikkeling en innovatie. De komende maanden wordt gewerkt aan een subsidiesystematiek die hierbij past. Daarbij wordt ook gekeken naar andere ontwikkelingen binnen de gemeente, zoals de visie op maatschappelijk vastgoed en of het mogelijk is voor de huur van gemeentelijke vastgoed los afspraken te maken over gebruik, beheer en subsidie.

Wethouder van Veller: “De belangrijkste punten uit het evaluatierapport nemen we hierbij mee. Bijvoorbeeld dat we als gemeente weer zelf over de verdeling van het subsidiebudget moeten beslissen. En dat we ook op andere vlakken meer regie moeten pakken. Bijvoorbeeld met een concretere uitvraag en prioritering. Partners geven aan dat ze wel graag willen blijven samenwerken, maar dat dit op een andere manier vormgegeven kan worden.”

Startnotitie
De komende maanden wordt een startnotitie gemaakt om tot de nieuwe subsidiesystematiek te komen. In 2024 gaan we met deze startnotitie aan de slag. De huidige ‘uitvoeringsplannen’, waarin de activiteiten staan die nu subsidie krijgen, worden met een jaar verlengd, zodat maatschappelijke partners komend jaar niet met elkaar om de tafel hoeven om opnieuw te onderhandelen, en er ruimte ontstaat om mee te denken over de nieuwe systematiek. In 2025 moet de nieuwe systematiek er zijn, zodat partners dan volgens de nieuwe methode subsidie kunnen aanvragen voor hun activiteiten in de jaren daarna.