Deze zomer heeft de gemeente de toestand van meer dan 14.000 bomen gecontroleerd.

Het gaat om bomen in de wijken Voorburg West, Voorburg Noord, Voorburg Oud, Voorburg Midden en Bovenveen gecontroleerd, plus verspreid over de gemeente een aantal bomen dat extra aandacht nodig heeft. Voor ongeveer de helft van alle gecontroleerde bomen geldt een snoeiadvies. In totaal worden 245 bomen gekapt, daarvoor plant de gemeente 307 nieuwe bomen terug.

Een boom mag geen gevaar vormen voor de omgeving en daarom is ingrijpen soms nodig. De gemeente moet de 245 bomen kappen omdat ze niet meer veilig zijn of omdat ze dood zijn door de afgelopen droge warme zomers. Sommige bomen zijn al verwijderd vanwege iepziekte of omdat ze omgewaaid zijn. De bomen die nog gekapt gaan worden, krijgen een blauwe stip en een lint. Het kapwerk vindt in het laatste kwartaal van 2023 plaats.

Locatie nieuwe bomen
De gemeente plant de nieuwe bomen op dezelfde plek van de gekapte bomen, of op een plek in de buurt. Tenzij daar geen of te weinig ruimte is om een nieuwe boom te planten. Dit is bijvoorbeeld het geval als bomen naast de gekapte boom, de ruimte gaan innemen die de gekapte boom achterlaat. De overige ruim 60 nieuwe bomen worden verspreid over de gemeente geplant.

Boominspectie
De gemeente controleert eens in de 3 jaar de toestand van alle bomen die in de openbare ruimte staan. In eerste instantie is dit een visuele controle, oftewel de boom wordt op zijn uiterlijke kenmerken beoordeeld. Gekeken wordt naar bijvoorbeeld schimmels en zwammen. Die kunnen een boom aantasten. Ook door ouderdom kan de kwaliteit van een boom achteruitgaan. Hierdoor kunnen takken afsterven of de hele boom doodgaan. Bij twijfel doet de gemeente nader (technisch) onderzoek. Holtes hoog in de boom worden bijvoorbeeld met hulp van een hoogwerker goed geïnspecteerd. Indien nodig meet de gemeente met apparatuur een boom door of onderwerpt een boom aan een trekproef.

Meer informatie?
Op de website Officiële Bekendmakingen leest u meer informatie en vindt u een overzicht van de locaties waar 198 van de 245 bomen staan die gekapt worden. Voor de overige 47 bomen hoeft geen kapvergunning aangevraagd te worden, omdat dit bijvoorbeeld heel kleine boompjes zijn, of iepen die wegens iepziekte al gekapt zijn
Algemene informatie over het kappen van bomen leest u op de website bij Omgevingsvergunning.
Worden bomen gekapt en wilt u weten of daar een vergunning voor is verleend? Verleende kapvergunningen staan op de website van de overheid.


Door: Peter van der Aar.
Bron en foto: website lv.nl.