De onafhankelijke bezwarencommissie verklaart de bezwaren, die zijn ingediend tegen het niet openbaar maken van de first en second opinion over Vlietland, ongegrond.

Met deze uitspraak ondersteunt zij de standpunten van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Leidschendam-Voorburg om deze stukken niet openbaar te maken. De bezwarencommissie verklaart dit op basis van de wetsartikelen 5.1 en 5.2 van de Wet open overheid (Woo).

Bezwaren op Woo-besluit
Eerder dienden de Vrienden van Vlietland en Burgerinitiatief Vlietland een bezwaar in tegen het besluit van het college om de first en second opinion niet openbaar te maken. De first en second opinion gaan over de adviezen die door de interne jurist van de gemeente en de huisadvocaat van de gemeente Leidschendam-Voorburg zijn gegeven. De bezwarencommissie heeft op 5 oktober het advies gegeven de bezwaren ongegrond te verklaren.

Argumenten bezwarencommissie
De commissie geeft met het advies om de bezwaren ongegrond te verklaren aan dat het college wat hen betreft terecht heeft besloten om de adviezen van de intern jurist en de huisadvocaat niet openbaar te maken. De commissie baseert dat advies op artikel 5.1 en artikel 5.2 van de Wet Open Overheid. De belangrijkste argumenten zijn dat het college het recht heeft om zich in vertrouwelijkheid door advocaten en ambtenaren te laten bijstaan en door hen te laten adviseren (artikel 5.2 eerste lid), een zogeheten intern beraad. Daarnaast meent de bezwarencommissie op basis van artikel 5.1 vijfde lid dat openbaarmaking van het advies leidt tot onevenredige benadeling van het college/de gemeente.


Door: Peter van der Aar.
Bron: persbericht gemeente Leidschendam-Voorburg,