De gemeente Leidschendam-Voorburg heeft een nieuw meldsysteem voor het melden van schade of hinder op straat. 

Dit systeem maakt het voor inwoners makkelijker om een melding te doen, en de afhandeling gaat volgens de gemeente Leidschendam-Voorburg sneller. 

Aantal meldingen neemt toe 
Vorig jaar ontving de gemeente meer dan 15.000 meldingen. Het aantal meldingen neemt jaarlijks toe. Ook met een groeiend aantal meldingen wil de gemeente haar dienstverlening op peil houden. Daarom ontvangt en verwerkt de gemeente sinds 12 oktober 2023 meldingen uit de openbare ruimte met open source software die speciaal ontwikkeld is voor en door Nederlandse gemeenten.

Op dit moment maken meer dan 15 gemeenten hier gebruik van, waaronder gemeente Leidschendam-Voorburg, gemeente ’s-Hertogenbosch, gemeente Amsterdam en gemeente Den Haag. Ze gebruiken allemaal hetzelfde systeem en een online meldingsformulier, maar het is voor elke gemeente specifiek ingericht. 

Korte doorlooptijd door kunstmatige intelligentie
Het online meldsysteem maakt gebruik van kunstmatige intelligentie. Op basis van enkele woorden herkent en categoriseert het de melding en stuurt deze direct naar de juiste afdeling. Zo wordt uw melding gemiddeld sneller afgehandeld.

Meldsysteem als applicatie op de telefoon
Het is een webapplicatie en werkt op smartphones, tablets en computers. U kunt deze eenvoudig toevoegen aan het beginscherm van uw smartphone of tablet als een pictogram tussen uw andere apps. Door op het pictogram te tikken opent het meldsysteem direct in uw browser en kunt u meteen een melding maken.

Ziet u een kapotte lantaarnpaal, een losse stoeptegel of een omgewaaide boom? Meldingen en tips over de openbare ruimte geeft u eenvoudiger en sneller door via het nieuwe online meldsysteem.

Lukt het niet om uw melding via het online meldsysteem te maken? Dan kunt u uw melding ook telefonisch doorgeven aan de gemeente via 14 070.

Door de komst van dit nieuwe systeem vervalt vanaf januari 2024 het meldsysteem via de BuitenBeter-app.

Door: Karin van der Spek
Bron: gemeente LV