Terwijl voor veel mensen de verkiezing langzaam in zicht komt, is de voorbereiding bij de gemeente al een tijdje in volle gang.

John is Coördinator verkiezingen bij de gemeente. Samen met andere medewerkers van team verkiezingen zorgt hij ervoor dat alles op rolletjes verloopt op 22 en 23 november.

John: “Afgelopen week hebben we 100-den e-mails verstuurd naar onze vrijwilligers, de mensen die helpen op de stembureaus of meehelpen met het tellen van de stemmen. Zij moeten namelijk allemaal getraind worden voor hun functie. Daarnaast bezoeken we op dit moment de stemlocaties. We maken schetsen van hoe alles moet komen te staan. Het is belangrijk dat ook mensen met bijvoorbeeld een rolstoel gemakkelijk kunnen stemmen.”

“Met de komst van de Mall als stembureau hopen we de druk wat te verlichten op andere locaties”
Afgelopen jaar kon het soms best druk zijn op een aantal stembureaus. “De Koningkerk aan Bruijnings Ingenhoeslaan in Voorburg is een populaire locatie, net als ziekenhuis Antoniushove en het Servicecentrum in Leidschendam. Laatstgenoemde locatie is verplaatst naar het gemeentehuis aan het Raadhuisplein. Op deze locaties stonden soms flinke rijen voor de deur. Met de komst van een stembureau in de Mall of the Netherlands hopen we de druk op de andere stembureaus wat te verlichten. Het is ook handig om van tevoren even een kijkje te nemen op de website www.lv.nl/verkiezingen. Op 22 november kun je daar zien hoe druk het is op elk stembureau.”

“We zijn erg blij met alle vrijwilligers”
Zonder vrijwilligers geen verkiezing. Dat beaamt John: “We zijn erg blij met alle vrijwilligers in onze gemeente. We hebben inmiddels een bestand van maar liefst 800 vrijwilligers. Hiervan zijn er ongeveer 500 actief deze verkiezing. We evalueren ook na afloop van elke verkiezing. We hebben 2 shifts op het stembureau. Voorgaande jaren kwamen ook de mensen van de 1e shift terug om te tellen. Dit is best vermoeiend, want het tellen van de stemmen duurt soms tot diep in de nacht. Daarom zetten we nu ‘verse’ tellers in die de mensen van de 2e shift komen helpen.

Ook de prokkelduo’s (een vrijwilliger met en een vrijwilliger zonder licht verstandelijke beperking) helpen dit jaar weer mee. Zij kunnen bijvoorbeeld ingezet worden voor verschillende taken: gasten ontvangen, stembiljetten uitdelen etc.

“Onze dienstverlening gaat gewoon door tijdens de verkiezing”
Na afloop van de verkiezing moeten de stemmen natuurlijk geteld én ingevoerd worden. Op de avond van de verkiezing is er al op partijniveau geteld. De dag erna wordt op kandidaatniveau geteld. Dit is nieuw. Het tellen en invoeren van de stemmen gebeurt dit jaar op 23 november in sporthal de Kastelenring in Leidschendam. Dit is openbaar voor iedereen. John: “We hebben er dit jaar voor gekozen om onze collega’s van het Klantcontactcentrum in te zetten bij het tellen. Natuurlijk blijft onze dienstverlening doorgaan, maar het kan daarom gebeuren dat je op donderdag 23 november net iets langer moet wachten aan de telefoon dan je van ons gewend bent. Tijdens de verkiezingsdag op woensdag 22 november is onze dienstverlening wel gewoon op volle sterkte."


Door: Peter van der Aar.
Bron: website lv.nl
Foto: John (coördinator verkiezingen) voor het gemeentehuis in Leidschendam, waar dit jaar gestemd kan worden