Net als vorig jaar is het in Leidschendam-Voorburg mogelijk om tijdens de jaarwisseling een vuurwerkvrije zone in te stellen in jouw wijk of straat. 

In de gemeente Leidschendam-Voorburg geldt geen vuurwerkverbod, maar het is wel mogelijk om samen met de buren afspraken te maken over het instellen van een vuurwerkvrij gebied. De gemeente stelt hiervoor borden ter beschikking om de zone mee te markeren. 

Wel of geen vuurwerk?
Oud en nieuw is een goede reden voor een mooi feestje én mooi vuurwerk. Maar niet iedereen houdt van vuurwerk in zijn of haar straat. Bijvoorbeeld omdat er oudere of zieke mensen wonen, (bange) huisdieren zijn of om andere redenen. Denk dan eens aan een vuurwerkvrije zone. Van je eigen straat, een pleintje, speeltuin of stuk groen in de buurt kunt u een vuurwerkvrije zone maken.

De gemeente benadrukt dat het belangrijk is om met de buren heldere afspraken te maken over het niet afsteken van vuurwerk in uw omgeving. Is dat gelukt? Dan is het mogelijk om het gebied te markeren met bijvoorbeeld borden of posters voor het raam. Op die manier kan iedereen op straat zien dat zij zich in een vuurwerkvrije zone bevinden.

Let wel: de gemeente en politie kunnen de afspraken in vrijwillige vuurwerkvrije zones niet handhaven en gaan uit van de kracht van bewoners zelf.

Maximaal 5 borden per zone
Per zone stelt de gemeente maximaal 5 borden gratis beschikbaar. Daarmee kan tussen 31 december en 2 januari een vrijwillige vuurwerkvrije zone worden gemarkeerd. markeren. Borden kunnen tot en met dinsdag 19 december worden aangevraagd via het aanvraagformulier op de website van de gemeente. Daarna krijg je bericht wanneer en waar de borden kunnen worden opgehaald. 

Vanaf 31 december 18:00 uur tot 1 januari 2:00 uur mag vuurwerk volgens de wet afgestoken worden.

Door: Karin van der Spek
Bron: gemeente LV