Drinkwater wordt duurder.
Op 23 november 2023 stelden de gemeenten waarin Dunea drinkwater levert, de tarieven voor 2024 vast.
Dit gebeurde tijdens de Algemene Vergadering van Aandeelhouders. 
Drinkwater gaat in 2024 € 1,45 per duizend liter kosten. Het vastrecht voor een standaard wateraansluiting stijgt naar € 85,25 per jaar. 

Duizend liter wordt daarmee 4 cent duurder en het vastrecht voor een standaard huis stijgt met €12,35. De voornaamste oorzaak hiervoor is de toegenomen kosten voor de productie en levering van drinkwater, met name voor loon en extra zuivering. De prijsstijging helpt ook om de investeringen te kunnen betalen die nodig zijn voor drinkwater in de toekomst. Uitgaande van een watergebruik van 120 liter per persoon per dag zal een tweepersoonshuishouden ongeveer €15,83 euro per jaar meer gaan betalen dan in 2023. Alle genoemde bedragen zijn inclusief btw.

Dunea’s voorzitter van de Raad van Commissarissen, Joris Backer, verklaart: “De opgave is groot en beslaat decennia. Dunea moet nu al voorsorteren om risico’s te beperken. De forse investeringen die nodig zijn om de groeiende bevolking van drinkwater te kunnen voorzien, vragen ook om een verantwoord financieel beleid op lange termijn.”

Dunea adviseert klanten die hulp nodig hebben bij het betalen van hun drinkwaterrekening om snel contact op te nemen voor een passende oplossing. Wie een indruk wil krijgen van de impact van de nieuwe tarieven op de persoonlijke situatie, kan gebruik maken van een rekentool op de website van Dunea: www.dunea.nl/tarieven.
Hier vindt men ook een volledig overzicht van de tarieven.


Door: Nahira Martina
Foto: Dunea