Amnesty Vlietstreek vraagt inwoners om mee te schrijven tijdens de Write for Rights schrijfactie van Amnesty International.

Schrijf mee met de grootste schrijfactie ter wereld van Amnesty voor mensen die groot onrecht is aangedaan. Write for Rights vindt plaats op vrijdag 8 december van 12.00 tot 17.00 uur in de Veur Theater aan de Damlaan 44. Amnesty schrijft ook in Voorburg op zaterdag 9 december van 11.00 tot 16.00 uur in de Voorhof van de Oude Kerk te Voorburg aan de Herenstraat 77. Iedereen is welkom om mee te schrijven en brieven te ondertekenen.

Write for Rights: De grootste schrijfactie ter wereld
Elk jaar rond de Dag van de Mensenrechten schrijven mensen over de hele wereld brieven voor mensen die onrecht is aangedaan. Ze vragen om vrijlating, bescherming of gerechtigheid voor mensen die gevangen zitten, bedreigd of gediscrimineerd worden vanwege hun werk, mening of identiteit. Wereldwijd worden mensen onterecht vervolgd, geïntimideerd of gevangengezet. Met de schrijfmarathon willen we dit onrecht stoppen. Het schrijven van brieven heeft effect! Door de Write for Rights acties is de situatie van veel mensen verbeterd. Vorig jaar schreven we massaal voor Cecillia en Joanah uit Zimbabwe. Cecillia en Joanah demonstreerden tegen het coronabeleid van de regering. Ze werden opgepakt, gruwelijk mishandeld en seksueel misbruikt. Nadat ze de daders hadden geïdentificeerd, werden ze aangeklaagd vanwege de ‘verzinsels’ en riskeerden een jarenlange gevangenisstraf. In juli werden de vrouwen vrijgesproken.

Kom ook in actie en schrijf voor mensenrechten
Amnesty schrijft voor dappere mensen die onze steun hard nodig hebben. Dit jaar schrijven we voor tien mensen die hun nek durfden uit te steken en daarvoor zwaar gestraft werden. Zo voert Amnesty onder anderen actie voor Ahmed Mansoor die 10 jaar cel kreeg omdat hij regelmatig zijn bezorgdheid uitte over de detentie, marteling en oneerlijke processen van critici van de regering. Ahmed zit opgesloten in een isoleercel zonder bed. De president van de Verenigde Arabische Emiraten moet Ahmed onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrijlaten. Wij schrijven ook voor Chaima Issa uit Tunesië. Sinds de machtsgreep van de Tunesische president Kais Saied wordt de vrijheid van meningsuiting in Tunesië onderdrukt. Chaima verzette zich in het openbaar tegen de president. Daarna werd ze gearresteerd en meer dan vier maanden vastgehouden. Ze riskeert tientallen jaren gevangenisstraf voor het vreedzaam uiten van haar mening. De Tunesische autoriteiten moeten het onderzoek tegen Chaima onmiddellijk stopzetten. 
Amnesty International
Amnesty International is een onafhankelijke en onpartijdige organisatie die de naleving van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens nastreeft. Amnesty doet onderzoek en voert actie gericht op het tegengaan en stoppen van ernstige mensenrechtenschendingen. Deze vinden nog steeds wereldwijd plaats. In een groot aantal landen worden gevangenen gemarteld, gewetensgevangenen krijgen vaak oneerlijke processen en de doodstraf wordt nog steeds uitgevoerd.
Meer informatie over Amnesty Vlietstreek vindt u op de site https://vlietstreek.amnesty.nl/


Ahmed Mansoor pdf
Chaima Issa pdf