Maandagavond 27 november vond in het oude raadhuis van Leidschendam de derde en laatste avond plaats van de Green Challenge, georganiseerd door Stichting Duurzaam Leidschendam-Voorburg.

De druk bezochte avond was het slot van een reeks bijeenkomsten waarin Stichting Duurzaam samen met inwoners aan de slag ging om kleine duurzame acties in de eigen straat of buurt op te zetten.

De Green Challenge begon op 31 mei jl, met een inspirerend startschot in theater Ludens, door Florian Dirkse. En is nu afgerond met het ondertekenen van 15 Challenges. Voorzitter Stichting Duurzaam Marjan van Giezen en wethouder Duurzaam Marcel Belt gaven de aftrap. Marjan van Giezen: “het geeft zoveel energie om inwoners te ontmoeten die zelf met ideeën komen en aan de slag willen gaan. Er is veel uitvoeringskracht in onze gemeente, als het gaat om duurzaamheid!” Marcel Belt voegde hieraan toe zich gesteund te voelen door deze initiatieven waar het gaat om de uitvoering van het gemeentelijk Duurzaamheidsprogramma. “Laten we met elkaar onze gemeente nog groener en duurzamer maken!”

Wat zijn Green Challenges?
Green Challenges zijn kleine lokale acties, op straat- of buurtniveau, opgezet door inwoners die een steentje willen bijdragen aan duurzaamheid. Ze hebben ook een sociale waarde, mensen gaan met hun buren aan de slag. Het gaat niet om grootschalige of lange-termijn acties, maar om hele praktische activiteiten.

15 Challenges ondertekend
Op deze slotavond werden 15 Challenges gepresenteerd en ondertekend door de initiatiefnemers. Het gaat o.a. om Challenges om tot energiebesparing te komen, acties om je tuin te vergroenen en verduurzamen. Maar ook initiatieven om met bloembollen of ander groen de straat te verlevendigen, workshops om zelf te composteren of een wormenhotel te bouwen. De regentonnenactie, die nog tot en met 30 november loopt, en een initiatief om tuintegels van eendenkroos te gaan gebruiken. Ook wordt een educatiepakket gemaakt voor scholen. Een leuk initiatief is de 52-weken actie, waarvoor inwoners zich kunnen inschrijven om elke week een duurzame tip te ontvangen. Een groepje inwoners gaat aan de slag met de gemeente met een plan voor een voedselbos.

De laatste actie was een initiatief van leerlingen van het Gymnasium Novum (Voorburg) om in en rond hun school het afval op te ruimen, en bij basisscholen te gaan uitleggen waarom duurzaam en klimaat zo belangrijk zijn. Gymnasium Novum was aanwezig met een leerkracht en drie leerlingen. 

Samenwerking Stichting Duurzaam en gemeente Leidschendam-Voorburg
Bij de Green Challenge LV heeft Stichting Duurzaam nauw samengewerkt met wethouder Marcel Belt (Duurzaamheid) en zijn ambtenaren. De  Green Challenges sluiten goed aan bij het gemeentelijke programma Duurzaamheid. Voor een aantal initiatieven zal de gemeente subsidie verlenen. De regentonnenactie is helemaal door de gemeente gefinancierd.

Aan het eind van de avond zetten daarom de voorzitter van Stichting Duurzaam, Marjan van Giezen, en wethouder Marcel Belt hun handtekening onder het manifest met de 15 Challenges. Gezamenlijk steunen zij de uitvoering van de acties. Stichting Duurzaam zal daarnaast als coach optreden voor de initiatiefnemers. 

Lokaal Klimaat Plan
Wethouder Belt kondigde in zijn speech aan met een Lokaal Klimaat Plan te komen, als een soort vervolg op de Green Challenge, om op lokaal niveau inwoners te betrekken bij acties en maatregelen voor klimaatadaptatie. Hij riep de aanwezigen op om met hem mee te denken om tot zo’n Plan te komen. Stichting Duurzaam en enkele anderen hebben zich hiervoor reeds aangemeld. 


Green Challenge
                                                                     Marjan van Giezen van Stichting Duurzaam Leidschendam-Voorburg 


Green Challenge
Green Challenge
Green Challenge

Door: Karin van der Spek
Foto's en video: Marcel Breeuwsma