Ondernemers krijgen vanuit het nieuwe standplaatsenbeleid van de gemeente meer ruimte om te ondernemen.

Wethouder economie, Astrid van Eekelen: “Standplaatsen verlevendigen het straatbeeld. Denk aan een viskraam op een kaal parkeerterrein of een bloemenstal langs de weg. Met het nieuwe beleid willen we meer ondernemers ruimte geven om te ondernemen én meer zekerheid bieden voor de lange termijn.”

Het beleid is op een aantal punten aangepast. Zo krijgen méér ondernemers de kans een vergunning te krijgen voor een standplaats. Elke exploitant kan een vergunning krijgen voor maximaal 3 dagen per week. Op die manier kan één standplaats door meerdere ondernemers worden gebruikt en ingevuld en krijg je op die manier meer variatie in aanbod. Zo kan op één standplaats van maandag tot en met woensdag een snackkar staan en van donderdag tot en met zaterdag een viskar. Mocht overigens de standplaats 4 dagen leeg blijven, mag de ondernemer die er al 3 dagen staat, een extra vergunning voor de resterende dagen indienen. Dit voorkomt mogelijk lege standplaatsen.

Meer zekerheid
Om ondernemers meer zekerheid te geven worden vergunningen vanuit het nieuwe beleid afgegeven voor 10 jaar in plaats van de eerdere 3 jaar.

Overschrijven mogelijk
Vergunninghouders kunnen hun vergunning onder bepaalde omstandigheden overschrijven naar iemand anders. Denk daarbij aan overlijden, ondercuratelestelling, blijvende arbeidsongeschiktheid van de vergunninghouder of bedrijfsbeëindiging. Overschrijven kan alleen naar familie of medewerkers die al langere tijd in dienst zijn.

Transparante verdeling
De verdeelmethode in het nieuwe beleid is transparanter. Vrijkomende standplaatsen worden 12 weken voor het aflopen van de vergunning bekendgemaakt via de communicatiekanalen van de gemeente.

Daarna hebben geïnteresseerden 8 weken de tijd om een aanvraag in te dienen. De vergunning wordt verleend aan de hand van een puntensysteem. Bij gelijke score, volgt een loting.

Inspraak
Tussen 3 januari en 14 februari 2024 kunnen ondernemers en andere belanghebbenden hun mening geven over het nieuwe beleid. De huidige standplaatshouders en de ondernemers op de wachtlijst worden actief benaderd hun mening te geven. De reacties worden na 14 februari verzameld. Daarna beslist het college of en zo ja hoe het beleid wordt aangepast.

Zie hieronder voor de link van 2/1/24 in het Gemeenteblad met de Kennisgeving inspraakprocedure beleidsregels standplaatsen gemeente Leidschendam-Voorburg 2024.

Gemeenteblad 2024, 561 | Overheid.nl > Officiële bekendmakingen (officielebekendmakingen.nl)