Hoogleraar Godfried Engbersen deelde tijdens de beeldvormende raad op dinsdag 9 januari 2024 zijn inzichten over minimabeleid.

Dat deed hij in het kader van de ontwikkeling van het nieuwe beleid voor inwoners van Leidschendam-Voorburg, waaraan nu wordt gewerkt. De afgelopen maanden werd met allerlei betrokkenen gesproken over waar het nieuwe beleid aan moet voldoen en hoe we inwoners met een laag inkomen het beste kunnen helpen. De komende tijd volgen er nog meer gesprekken en wordt het nieuwe beleid uitgewerkt.

De komst van Engbersen past in de activiteiten die zijn en worden uitgevoerd voor het nieuwe minimabeleid. Zo heeft de Rekenkamercommissie eerder onderzocht hoe het bestaande minimabeleid wordt ervaren door inwoners. Ook is er een interne evaluatie geweest.

Sociaal Minimum
Godfried Engbersen is hoogleraar algemene sociologie en gespecialiseerd in sociale problematiek, beleid en kennis. Ook is hij voorzitter van de door het kabinet ingestelde commissie Sociaal Minimum. Afgelopen zomer heeft deze commissie een onderzoek gepresenteerd wat mensen minimaal nodig hebben om van te leven en mee te kunnen doen in de maatschappij. De commissie betrekt in haar onderzoek ook de gemeentelijke minimaregelingen. Tijdens de beeldvormende raad neemt Godfried Engbersen raadsleden, wethouders, medewerkers van de gemeente, vertegenwoordigers van maatschappelijke organisatie en geïnteresseerde inwoners mee in de conclusies van dit onderzoek en wat we hiervan kunnen leren.

Op weg naar nieuw minimabeleid
De beeldvormde raad is een belangrijke stap op weg naar een nieuw minimabeleid. Wethouder Philip van Veller: “Door de hoge energieprijzen en boodschappen die duurder worden, is het voor een steeds grotere groep inwoners moeilijk om rond te komen. Armoede kan leiden tot ernstige problemen, zoals stress, eenzaamheid, een slechtere gezondheid en het heeft een negatieve invloed op de ontwikkeling van kinderen. Daarom willen we mensen met een laag inkomen zo goed mogelijk ondersteunen. Eén van de manieren waarop we dit doen, is met ons minimabeleid.”

Wethouder Van Veller is in het afgelopen jaar al op veel plekken geweest om met tal van betrokkenen te praten over hulp bij rondkomen. Ook de komende tijd gaat de gemeente in gesprek met maatschappelijke organisaties, consulenten en inwoners om op te halen wat er nodig is. Op basis van deze gesprekken en een evaluatie van het huidige minimabeleid, wordt een koersnotitie geschreven met daarin mogelijke richtingen. Hierna worden kaders bepaald waar het beleid aan moet voldoen en wordt het nieuwe beleid geschreven. Het voornemen is om het nieuwe minimabeleid nog voor de zomer aan de gemeenteraad voor te leggen. Deze neemt er naar verwachting in september een besluit over.


Door: Peter van der Aar.
Bron: gemeentelijke website lv.nl.