Vanaf donderdag 1 februari 2024 kunnen inwoners van Leidschendam-Voorburg maximaal twaalf keer per jaar gratis gebruik maken van de milieustraten van Avalex.

De meeste mensen komen een paar keer per jaar naar de milieustraat. Ga je vaker? Dan geldt vanaf 1 februari dat je maximaal twaalf keer per jaar gratis gebruik kan maken van de milieustraten van Avalex. Hoe vaak je bent geweest wordt via de (digitale) Avalexpas geregistreerd op je adres. Vanaf het dertiende bezoek betaal je €16,90 per bezoek. Dit bedrag kan alleen met PIN betaald worden op de milieustraat.

Volgens Avalex maken de meeste inwoners minder dan twaalf keer per jaar gebruik van de milieustraten. Dit betekent dat de meeste bezoekers van de milieustraten niets zullen merken van de invoering van deze maatregel. De maatregel wordt ingevoerd om oneigenlijk gebruik voor niet huishoudelijk afval en bovenmatig gebruik van de milieustraten te voorkomen.

Oneigenlijk gebruik voorkomen
Iets meer dan 1 procent van de bezoekers is samen verantwoordelijk voor bijna 20 procent van het totale aantal bezoeken aan de milieustraten op jaarbasis. De milieustraat is niet bedoeld voor bedrijfsafval. Avalex vermoedt na onderzoek dat een deel van de veelgebruikers de milieustraat gebruikt om bedrijfsafval weg te brengen. Als iemand met een busje vol afval komt en in het bezit is van een Avalexpas, is moeilijk te controleren of het om bedrijfsafval gaat. Het kan zijn dat iemand bijvoorbeeld een grote tuin heeft of thuis aan het verbouwen is. Door maximalisering van het aantal gratis bezoeken wil Avalex zo veel mogelijk oneigenlijk gebruik voorkomen.


Door: Karin van der Spek
Bron en foto: Avalex