Op welke hulp moeten inwoners altijd kunnen rekenen van de gemeente, zodat ze een goed leven kunnen hebben?

Dat is de vraag in Leidschendam-Voorburg, waar de gemeente nadenkt over de nieuwe sociale basis. GroenLinks en de PvdA vinden dat de gemeente voor zekerheid moet zorgen en een breed scala aan ondersteuning moet bieden. Niet alleen voor persoonlijke behoeften, maar ook voor een sociaal leven en toegankelijke voorzieningen.

Dit jaar ontwikkelt de gemeente nieuwe plannen, zoals het verbeteren van hulp voor mensen met weinig geld (nieuw minimabeleid) en het veranderen van subsidieverstrekking. Hiervoor bepaalt de gemeente als eerste opnieuw de sociale basis; hulp waar inwoners in ieder geval op moeten kunnen rekenen. GroenLinks en PvdA willen dat de gemeente daarbij zorgt voor alle basisbehoeften van mensen, zoals geadviseerd door Movisie, een landelijk kennisinstituut dat sociale problemen aanpakt. Dit blijkt uit een brief die de lokale partijen naar de gemeenteraad en het college van B&W hebben gestuurd.

Iris Feld, Raadslid van GroenLinks, legt uit: "De sociale basis is alles wat mensen helpt om een goed leven te hebben en daarbij gaat het om meer dan alleen geld, gezondheid en een veilige plek om te wonen. Mensen willen zich ook kunnen aansluiten bij groepen of sportclubs, om plezier te hebben, mensen te ontmoeten of niet alleen te zijn. Ook dit soort maatschappelijke behoeften zijn basisbehoeften."

Becir Ogric, Raadslid van de PvdA, voegt toe: "Wij pleiten voor een brede blik op behoeften van mensen. Iedereen moet kunnen meedoen en dat gaat ook om onze omgeving, infrastructuur en publieke dienstverlening. Kan iedereen overal makkelijk naar toe in onze gemeente en kunnen alle inwoners bijvoorbeeld makkelijk hun klachten kwijt? Onze gemeente moet in de basis zijn ingericht voor alle mensen, zodat iedereen zich gelukkig, betrokken en gehoord kan voelen. "


Door: Peter van der Aar.
Bron: persbericht GroenLinks en PvdA.
Foto: raadsleden Feld en Ogric.