Hoe ziet Leidschendam-Voorburg er in 2050 uit?  Dat vroeg de gemeente in het kader van de Omgevingsvisie o.a. aan leerlingen van het Veurs Lyceum.

De afgelopen maanden hebben 116 leerlingen van het Veurs Lyceum nagedacht over de verandering van het klimaat als onderdeel van de omgevingsvisie. Zij presenteerden hun bevindingen maandag 26 februari via maquettes op het gemeentehuis. 

Hittestress
Projectleider Anne-Mette Jurgens vroeg de leerlingen van het Veurs Lyceum mee te denken over hun leefomgeving in 2050. En dan specifiek over de hittestress die dan mogelijk op hete zomerdagen kan gaan optreden. Zijn er gebieden in hun eigen buurt waar dat versterkt zou kunnen plaatshebben? En kunnen we er nu al iets tegen doen? Dat waren vragen waar de leerlingen mee aan de slag gingen. 

De leerlingen die hebben meegedacht, zitten in combinatieklassen van vmbo-, havo- en vwo. Ze hebben allemaal gekozen voor het Technasium en volgen daarmee het vak Onderzoek & Ontwerpen (O&O). De leerlingen onderzochten op lv.klimaatmonitor.net waar de risicogebieden zijn en bedachten hiervoor wat oplossingen. Deze oplossingen hebben ze met hulp van o.a. een landschapsarchitect uitgewerkt en hiervan maquettes gemaakt. 

Tussen de vele maquettes zaten echte pareltjes. Zo hadden leerlingen een lantaarnkoeler bedacht. In de paal zit een soort airco die met zonnepanelen wordt aangestuurd. Een heel origineel idee volgens de beoordelaars.

De ideeën werden gepresenteerd aan een jury, waarin o.a. wethouder omgevingsvisie Philip van Veller zitting had. Hij sprak de leerlingen na afloop toe: “We zijn ontzettend blij met jullie inbreng. Wat leuk om al jullie verfrissende ideeën te horen en om jullie maquettes te zien. Wij gaan deze goed bekijken en onderzoeken wat we kunnen toepassen. In ieder geval vind ik het fantastisch dat jullie hebben meegedacht over de omgevingsvisie. Want deze gaat over het toekomstbeeld 2050. Dan zijn jullie ongeveer 38 jaar oud. Het gaat dus om jullie toekomstige leefomgeving. Heel erg bedankt!”


Door: Karin van der Spek
Bron:  
@PhilipvanVeller via X en gemeente LV