Recent diende het College een raadsvoorstel in bij de gemeenteraad om een messenverbod op te nemen in de algemeen plaatselijke verordening (APV).

De VVD Leidschendam-Voorburg en het CDA Leidschendam-Voorburg zien al langer een stijgende trend in het dragen en gebruik van messen op straat. Na een reeks artikelen op Tv west in 2022 werd al eerder samen door de politieke partijen een amendement ingediend om een messenverbod in de APV op te nemen. Toen was er geen steun. We zijn blij te zien dat het college nu wel over wil gaan tot de invoering van een messenverbod.

In 2022 verscheen er een serie nieuwsartikelen waarin jongeren en jongvolwassenen een cultuur blootlegden van bendevorming. Hierbij werden messen en steekwapens op straat verstopt en gebruikt om te steken. Ook recent zien we in Leidschendam-Voorburg en regio een toename van geweldsincidenten waarbij messen een rol spelen. “Met het voorstel krijgt de politie straks de bevoegdheid om op te treden tegen mensen die met deze messen rondlopen. Dat is een goede ontwikkeling en draagt bij aan een veiligere gemeente”, aldus CDA-fractievoorzitter Ron van Duffelen. VVD LV -woordvoerder veiligheid Drago Grguric: ‘In het voorstel van het college staat te lezen dat wijkagenten in Leidschendam-Voorburg vragen om een messenverbod. Dat doen ze niet voor niets. Zij zien het dragen en gebruiken van messen steeds meer in hun dagelijks werk op straat. Dit messenverbod helpt hen onze straten en wijken veiliger te houden.’

Het dragen van een groot aantal steekwapens is al verboden op grond van de landelijke Wet wapens en munitie. Deze wet gaat echter vooral over straffen. Met een messenverbod in de APV kan lokaal nu ook ingezet worden op preventie. Van Duffelen: ‘Het messenverbod gaat zeker niet alle incidenten met een mes voorkomen. Maar alleen bestraffen werkt niet, we moeten ook inzetten op voorlichting en preventie.’ Grguric: ‘Het voorstel is de dader met een last onder dwangsom - zeg maar een soort boete - verantwoordelijk te maken. In het geval van minderjarigen gaat die boete naar de ouders. Daarmee geven we een duidelijk signaal af dat we dit niet tolereren in Leidschendam-Voorburg.’

Het eerdere voorstel van de VVD LV en CDA kon in 2022 niet rekenen op voldoende steun in de gemeenteraad. “We hopen dat het voorstel voor een messenverbod nu wel op een meerderheid in de gemeenteraad kan rekenen nu het college zelf aangeeft dat een dergelijk verbod nodig is. Onze gemeente een stukje veiliger maken en houden is een belangrijke opgave waar we allemaal verantwoordelijk voor zijn” aldus beide heren.


Door: Peter van der Aar.
Bron: persbericht CDA-LV.