Gemeente, woningcorporaties en Dunea Warmte en Koude sluiten samenwerkingsovereenkomst voor WKO-net met aquathermie.

Op donderdag 14 maart ondertekenden de gemeente Leidschendam-Voorburg, Dunea Warmte en Koude en woningcorporaties WoonInvest en Vidomes een samenwerkingsovereenkomst om een WKO-net met aquathermie voor een deel van de wijk De Heuvel/Amstelwijk mogelijk te maken. Dit deel van de wijk bestaat vooral uit bezit van woningcorporatie WoonInvest, vastgoed van de gemeente zelf, bedrijfsgebouwen en instellingen zoals zwembad De Fluit, schoolgebouwen en 3 VvE’s. Zij en andere inwoners uit de hele wijk werden tijdens een informatiebijeenkomst op 13 maart verder geïnformeerd over het inzetten van een WKO-net met aquathermie voor dit deel van de wijk.

De Heuvel/Amstelwijk eerste transitiewijk
Op 7 december 2021 is de wijk De Heuvel/Amstelwijk door de raad aangewezen als de wijk die als eerste in de gemeente aardgasvrij wordt. De gemeente startte in 2022 samen met de woningcorporaties, VvE’s, bedrijven en andere eigenaren met het verkennen van een mogelijke aanpak en techniek. Hiervoor is eerder een subsidie vanuit de Rijksoverheid ontvangen om de mogelijkheid te onderzoeken om een WKO-net met aquathermie te realiseren. De naastgelegen Mall of the Netherlands maakt al gebruik van ‘warmte uit water’, via een rivierwaterleiding van Dunea die langs het winkelcentrum loopt. Uit onderzoek blijkt dat deze techniek nu ook de meest voor de hand liggende is voor de alternatieve verwarming van een deel van de gebouwen in De Amstel/Heuvelwijk.

Overeenkomst bekrachtigt inspanning partijen
De overeenkomst bekrachtigt de inspanning van de gemeente, woningcorporaties en Dunea Warmte en Koude voor het aanleggen van een WKO-net met aquathermie. Wethouder duurzaamheid en energietransitie Marcel Belt: “Vanuit onze energieopgave zetten wij ons in om nu een deel van de wijk aardgasvrij te maken. Zeker nu uit onderzoek blijkt dat aquathermie een haalbare en ook betaalbare oplossing kan zijn is dit een kans. Deze overeenkomst biedt alle partijen de zekerheid dat we met elkaar doorpakken.”

Opmaat naar duurzame woningen
WoonInvest start naar alle waarschijnlijkheid eind 2024 met het renoveren van haar woningen in deze wijk. Het WKO-net ligt er dan nog niet, maar de woningen en systemen worden daar wel op voorbereid. Tot die tijd is er een tijdelijke oplossing. Als het WKO-net er komt te liggen, kunnen in een later stadium ook andere afnemers aansluiten, zoals VvE’s. Die maken daarvoor een eigen afweging. Om de VvE’s en eigenaren van eengezinswoningen te helpen, ondersteunt de gemeente hen met energiescans, flora- en faunascans en het maken van een duurzaam meerjarenonderhoudsplan. Eigenaren kunnen uiteindelijk zelf beslissen of ze op het WKO-net willen aansluiten als vervanging van aardgas. De mogelijke oplossingen komen in het Wijkuitvoeringsplan te staan, dat dit jaar nog wordt opgesteld met de wijk zelf.

Wat is een WKO-net met aquathermie
WK staat voor warmte- en koudeopslag en is warmte-installatie die gebouwen verwarmt en koelt door middel van bodemenergie: het grootschalig opslaan van warmte en koude diep onder de grond. In de winter wordt warm water uit de bodem gehaald en ingezet om gebouwen en woningen te verwarmen. De warmte uit het water wordt als dat nodig is opgeslagen in de bodem.


Door: Peter van der Aar.
Bron: persbericht gemeente Leidschendam-Voorburg
Op de foto vlnr: Daphne Braal (Vidomes), Martin Matthijsse (Dunea Warmte Koude), Peter van Heeswijk (WoonInvest) en Marcel Belt (gemeente Leidschendam-Voorburg)