De gemeenteraad heeft op 19 maart unaniem besloten tot een verdere uitwerking van een nieuwe locatie voor een raadszaal in Leidschendam.

Het CDA Leidschendam-Voorburg heeft zich lange tijd ingezet voor behoud van de raadszaal in Voorburg, zodat het bestuurlijk centrum over onze kernen verdeeld is. CDA-raadslid Visser: “Huize Swaensteijn heeft in al die jaren zelf zijn bestuurlijke historie geschreven. En Voorburg verdient als één van onze drie kernen ook verbondenheid met het bestuur van onze gemeente. Het bestuur heeft ook jarenlang aan de Herenstraat gezeteld.”

Huize Swaensteijn voldoet evenwel niet meer aan de eisen van deze tijd en is ook eigenlijk niet meer geschikt te maken voor een nog steeds groeiende gemeente. Om deze reden heeft het CDA uiteindelijk ingestemd met de ontwikkeling van een nieuwe raadszaal in Leidschendam. De gemeenteraad gaf opdracht om het ontwerp hiervoor uit te werken rekening houdend met bijvoorbeeld optimale bereikbaarheid voor alle inwoners (auditief, fysiek en goed zichtbaar) en toegerust voor het besturen van onze, nog steeds groeiende, gemeente en de immer groeiende taken die aan de gemeente worden toevertrouwd. Het CDA heeft daarbij nog wel een eigen invulling voor Huize Swaensteijn.

“Voor het CDA is belangrijk dat voor inwoners de verbondenheid met en de toegankelijkheid en bereikbaarheid van hun vertegenwoordigers ook tot uiting komt via haar historische plek in Voorburg: Swaensteijn. Daarom zette de CDA-fractie in op het verzekeren van een maatschappelijke en een openbare functie voor het monumentale gebouw, denk bijvoorbeeld aan een ruimte geschikt om commissies te horen of beeldvormende bijeenkomsten te houden met onze inwoners”, vervolgt Visser.

De historie van het pand, de inspiratie als erfgoedlocatie die Swaensteijn vertegenwoordigt, de uitstraling van het gebouw en het oude centrum van Voorburg kunnen volgens het CDA mede recht doen aan het handhaven van een vorm van raadslocatie in Voorburg. De motie die het CDA daarvoor indiende, haalde helaas geen meerderheid.
“De vervolgopdracht aan het college is gegeven. Het CDA zal, met de andere fracties een goed verloop van het bouwproces kritisch blijven volgen en zich hard blijven maken voor een waardige maatschappelijke en openbare functie voor Swaensteijn”, besluit CDA-raadslid Visser.


Door: Peter van der Aar.
Bron: persbericht  CDA Leidschendam-Voorburg.