GroenLinks Leidschendam-Voorburg vindt het belangrijk dat de gemeente meer gaat investeren in cultuur. 

In de commissievergadering van 8 april heeft de gemeenteraad gesproken over de nieuwe cultuurvisie. Een document dat de nieuwe koers aan moet geven voor cultuur in Leidschendam-Voorburg, maar er wordt geen extra geld geïnvesteerd in de cultuursector. Daarmee slaat het college wat GroenLinks betreft volledig de plank mis. 

De gemeente Leidschendam-voorburg geeft volgens GroenLinks in vergelijking met andere gemeentes van dezelfde grootte 30 euro per inwoner minder uit aan cultuur. De totale begroting voor cultuur ligt in onze gemeente op 3,2 miljoen, terwijl dat in vergelijkbare gemeenten tussen de 6 en 11 miljoen euro ligt. 

Een evaluatie in opdracht van de gemeente laat zien dat het culturele veld overbelast is, er een tekort aan ruimtes is, belangrijke culturele instellingen het water tot aan de lippen staat en veel ambities van de gemeente of het culturele veld niet van de grond komen of veel drempels ervaren. We kunnen niet voor de zoveelste keer dingen vragen vanuit de sector, zonder daar wat voor te geven, zo meent GroenLinks.

GroenLinks raadslid Iris Feldt: 'cultuur geeft plezier, zingeving, draagt bij aan mentale en fysieke gezondheid, zorgt voor emotionele betrokkenheid en (zelf)reflectie en kan helpen bij het creëren van sociale samenhang en kansengelijkheid. Kortom: cultuur is enorm belangrijk. Daar zegt elke politieke partij het mee eens te zijn. Maar geld laat zien waar je hart ligt. Volg de uitgaven en investeringen van een organisatie of overheid en zie waar diens belangen liggen. Partijen kunnen niet blijven stellen dat hun hart bij cultuur ligt, als het hen niets waard is'.


Door: Karin van der Spek
Bron: persbericht GroenLinks LV