Iedere dag belanden er in Nederland 700.000 broden in de prullenbak.
Een schokkend aantal, maar daar wil het nieuwe initiatief Vers Voor Vandaag verandering in brengen.

Woensdag 22 januari nam wethouder duurzaamheid Marcel Belt het allereerste verrassingspakket tegen voedselverspilling in ontvangst bij Bakkerij Klink in Voorburg.

Joep Gommans, oprichter van Vers Voor Vandaag, groeide op in een familie van ambachtelijke bakkers. Hij zag van jongs af aan hoeveel producten met liefde en vakmanschap worden gemaakt, maar soms toch in de vuilnisbak eindigen. "Dat doet pijn," zegt Gommans. "De laatste 1,5 jaar heb ik hard gewerkt om dit idee te realiseren, en nu gaat het landelijk van start. Bakkerij Klink heeft de primeur."

Een duurzaam en lokaal initiatief
Wethouder Belt benadrukt het belang van dit initiatief: "Het helpt niet alleen onze lokale ondernemers, maar past het ook bij het duurzaamheidsbeleid van de gemeente Leidschendam-Voorburg. Samen tegen voedselverspilling gaan, is goed voor het klimaat én voor de gemeenschap."

Bakkerij Klink doet met al zijn acht winkels mee. Eigenaar Max van der Zijden legt uit: "We doneren al aan de voedselbank, maar hebben meer brood over dan zij kunnen verwerken. Met het verrassingspakket krijgt dat brood nu een goede bestemming."

Vers Voor Vandaag verrassingspakket
Het verrassingspakket bestaat uit producten die aan het einde van de dag bij bakkers overblijven en anders zouden worden weggegooid. Via een app kunnen consumenten deze pakketten met 50% korting aanschaffen, wat een betaalbare én duurzame manier is om voedselverspilling te verminderen.

Via de website www.versvoorvandaag.nl kunnen consumenten een app downloaden. Hierop biedt de bakkerij verrassingspakketten aan. Klanten kopen het pakket met korting en halen het op vlak voor sluitingstijd.

Het project heeft twee belangrijke doelen: voedselverspilling tegengaan en voedsel toegankelijk maken voor iedereen, wat niet alleen helpt tegen klimaatverandering, maar ook bijdraagt aan armoedebestrijding. "Als bakkerij willen we een verschil maken," aldus Gommans. "Niet alleen voor het klimaat, maar ook om lokale ondernemers te steunen. Over 25 jaar willen we nog steeds trotse, ambachtelijke winkels zoals Bakkerij Klink in onze straten zien."



Door: Karin van der Spek
Verslag en foto: Marcel Breeuwsma