De kick-off van het Actieplan Verkeersveiligheid 2025-2028 vond woensdag 19 februari plaats in aanwezigheid van wethouder Keus, kinderen de Fietsersbond en politie.

Het aantal verkeersongelukken in de gemeente Leidschendam-Voorburg is de afgelopen jaren toegenomen en blijft zorgwekkend hoog. Dit vraagt om actie.

De gemeente streeft naar een veilige situatie waarin iedereen elke dag veilig thuis kan komen. Het actieplan beschrijft de maatregelen die de gemeente neemt, zoals het veiliger maken van 50 km-wegen en het verlagen van de maximumsnelheid op bepaalde wegen van 50 naar 30 km per uur.

Vier pijlers voor verkeersveiligheid 
De gemeente richt zich binnen het actieplan op vier hoofdthema’s: infrastructuur, gedrag en educatie, handhaving en ‘Samen Veilig’. Er wordt ingezet op goed onderhouden en verlichte wegen en voorlichtingscampagnes om verkeersdeelnemers bewust te maken van hun gedrag. Ook wordt intensief samengewerkt met handhavers en de politie.

Wethouder Keus benadrukte het belang van deze maatregelen: 'Onze gemeente groeit en dat zorgt ook voor meer druk op de ruimte. Dat vraagt keuzes en een andere manier van denken. We willen dat kinderen veilig buiten kunnen spelen, inwoners comfortabel van huis naar werk of sport kunnen gaan en senioren zonder stress kunnen oversteken en hun dagelijkse boodschappen kunnen doen'.

Veilige schoolomgevingen en andere maatregelen 
Vanaf 2025 start de herinrichting van de directe omgeving van drie basisscholen om weggebruikers extra te attenderen op de aanwezigheid van schoolgaande kinderen. Daarnaast wordt onderzocht of er rondom alle scholen autoluwe zones kunnen komen tijdens het halen en brengen van kinderen.

Andere belangrijke maatregelen zijn het veiliger maken van de Rodelaan in Voorburg en de Nieuwstraat in Leidschendam, door ofwel de inrichting aan te passen of de snelheid terug te brengen van 50 naar 30 km per uur. Ook wordt in overleg met inwoners gekeken hoe het deel van het Oosteinde bij het station verkeersveiliger kan worden ingericht.

Om de snelheid beter te handhaven schaft de gemeente 15 slimme Snelheid Informatie Displays (SID’s) aan. Hiervoor wordt een convenant gesloten met de politie. Daarnaast zet de gemeente in op gedragscampagnes om inwoners bewust te maken van veilig verkeersgedrag.

Samen werken aan een veilig verkeer 
Verkeersveiligheid is een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Daarom nodigt de gemeente inwoners, scholen, sportverenigingen en andere organisaties uit om actief mee te denken over de verdere uitvoering van het actieplan. Het uiteindelijke doel is om samen te werken aan een gemeente waarin gestreefd wordt naar nul verkeersslachtoffers.


Door: Karin van der Spek
Bron: gemeente LV
Foto: MG Fotografie / Michel Groen