Vastgoedontwikkelaar Igo van Bohemen is afgelopen week op 91-jarige leeftijd overleden. 
Ignatius (Igo) van Bohemen werd in 1932 geboren in Veur, zoals Leidschendam toen nog heette. Igo van Bohemen was een echte Leidschendammer met hart voor de stad en voor haar cultureel erfgoed. 

Houtzaagmolen De Salamander
Zo was hij ruim 35 jaar nauw betrokken bij Houtzaagmolen De Salamander. Toen de houtzaagmolen eind jaren '70 in een enorm slechte staat verkeerde, heeft Van Bohemen zich hard gemaakt voor het behoud van de molen als cultureel erfgoed. 

Damwachters 
Ook is hij de initiatiefnemer van beeldengroep De Damwachters bij de sluis. De beeldengroep symboliseert de economische ontwikkeling van Leidschendam vanaf het moment dat de dam in de Vliet kwam, ruim vier eeuwen geleden. Deze dam vormde de basis voor de ontwikkeling van de stad Leidschendam tot wat zij nu is. De beelden werden in 2013 onthuld.  

Sijtwende 
In Leidschendam heeft hij verder zijn stempel gedrukt op het project Sijtwende, waar ondertunneling van het gebied tussen de A4 en de N44 mogelijkheden bood voor kantoren, woningen en indirect ook het voormalig winkelcentrum Leidsenhage. 

In september 2013 ontving Van Bohemen de gemeentelijke onderscheiding UBU voor zijn langdurige, bijzondere verdiensten op cultureel gebied voor de lokale gemeenschap van Leidschendam-Voorburg.

Samen met zijn dochter Petra werkte hij aan het familieboek 'Van Bohemen, Spraakmakende verhalen van tien generaties boeren'. De publicatie van dit boek staat gepland voor april van dit jaar en zal hij helaas niet meer meemaken. 


Door: Karin van der Spek 
Foto:archieffoto Ap de Heus