Ze zeggen wel eens dat je voor carnaval beneden de grote rivieren moet zijn.

Maar afgelopen weekend heeft maar weer eens bewezen dat ook Leidschendam echt wel weet hoe het carnaval moet vieren.

Van de optocht tot de doop in de Vliet en van Groot-Carnaval tot de Familie-Carnaval, overal was het erg druk en was vrijwel iedereen feestelijk uitgedost. De sfeer zat er bovendien overal bijzonder goed in!

Sleuteloverdracht Zwabberdam
Het startshot van het weekend werd zaterdagochtend gegeven in het Oude Raadhuis. Hier heeft locoburgemeester Astrid van Eekelen de sleutel van Zwabberdam, zoals Leidschendam tijdens Carnaval even heet, overhandigd aan Prins Tractorus en zijn pages Stefanie en Senna. Prins Ruud de 3e en Page Ingrid ontvingen hierbij de hamer van Gaandrië. Feestkapel de Blaasbalgen zorgde er weer voor dat het een gezellige boel werd en toen de beide Prinsen hun kritische toespraken hielden kon menig aanwezige zijn of haar glimlach niet onderdrukken.

Optocht
De optocht van Stompwijk en Leidschendam waren net als de voorgaande jaren aan elkaar gekoppeld. Langs de route was het, mede door het gunstige weer, lekker druk. Het bonte gezelschap zette langzaam koers richting de Sluis waar zich een grote mensenmassa had verzameld. De traditionele doop was dit jaar in een iets andere vorm dan eerdere jaren. Zo zijn Prins Tractorus en zijn pages Stefanie en Senna vanuit een hoogwerker getoond aan het ruim aanwezige publiek. Daarna mochten de prins en pages met een rubberen bootje naar een kooi peddelen die net boven het water hing en stapte zij daarbij over in de kooi. Uiteindelijk ontkwam ook dit prinsenteam er niet aan en zijn zij gedoopt in het koude vlietwater. Dit alles onder muzikale begeleiding van Blaaskapel de Blaasbalgen. Na deze doop zette het feest zich voort bij Parochiecentrum de Haard waar ook de prijswinnaars van de optocht hun prijzen ontvingen.

Groot carnaval
Zaterdagavond is er in de kantine van RKAVV op grootse wijze het groot Carnaval gevierd. Mede door de spetterende optredens van Redelijk Onverantwoord ging het dak er weer af. De vele honderden aanwezigen hadden bovendien vrijwel allemaal de moeite genomen om verkleed te komen. Het gezellige feest is doorgegaan tot de kleine uurtjes.
Op zondag was het de beurt aan de kinderen van Zwabberdam en dat hebben de Damzwabbers geweten; ongelooflijk hoeveel kinderen er op zo’n middag gezellig langskomen! Voor de kinderen waren er leuke spelletjes en konden ook geschminkt worden. Uiteraard was er ook voldoende tijd voor een lekkere polonaise. Jeugdprinses Gwen en Jeugdpage Lilly-Alice genoten er zichtbaar van. Carnaval in Zwabberdam heeft toekomst en is springlevend.
Maandagavond zijn de echte liefhebbers nog een keer helemaal tot het gaatje gegaan op de stevige klanken van Boerenkapel De Zwiebels. Carnaval 2024 kwam hiermee voor de Damzwabbers tot een einde.


Door: Peter van der Aar.
Tekst en foto's: persbericht CV De Damzwabbers.

Foto boven dit bericht: prinsenwagen De Damzwabbers.
Foto hieronder: doop Prins Tractorus en de pages

Doop prins tractorus