Op 5 maart jl. kondigde DLR/KondorWessels aan dat ze de volgende dag alvast met graafwerkzaamheden in Vlietland zouden beginnen.

Een poging vooruit te lopen op een beslissing door de gemeenteraad, lang vóór die procedure is afgerond, zo vonden de Vrienden van Vlietland.
En de Vrienden zagen nog méér bezwaren: de benodigde vergunningen, bijvoorbeeld ten aanzien van de stikstofverordeningen, waren óók nog niet in orde!
“Klopt dat wel?” vroegen ze meteen aan de gemeente Leidschendam-Voorburg. Die liet echter weten dat zij daar niet over gingen en er daarom ook niet op controleert. Daarop meldden de Vrienden nog diezelfde dag hun zorgen bij de Omgevingsdienst Haaglanden. En dienden voor de zekerheid ook een Handhavingsverzoek in.
Na de melding volgde direct een eerste onderzoek door de Omgevingsdienst. Daaruit bleek dat de verplichte vergunningen inderdaad niet in orde waren. En alhoewel in Vlietland de graafmachine en het personeel letterlijk klaarstond, liet de inspecteur aan projectontwikkelaar DLR weten, dat de werkzaamheden niet mochten starten.

Niet-actuele en onvolledige berekeningen
Sindsdien zijn er zeven weken verstreken en is de graafmachine onverrichterzake weer uit Vlietland vertrokken. Ondertussen werd de zaak degelijk onderzocht door de betreffende Omgevingsdiensten. Daaruit bleek de bewering van DLR dat het ‘uitgesloten is dat de optredende stikstofdepositie significant negatieve effecten op Natura 2000 gebieden zou hebben’, op niet- actuele en onvolledige berekeningen te berusten. En dat wordt uiteraard niet geaccepteerd door de Omgevingsdiensten.
Er volgden meerdere aansporingen aan DLR om alsnog de wettelijk vereiste onderzoekgegevens aan te leveren. Alleen daarmee kan de omgevingsdienst beoordelen of er volgens de wet in Vlietland gegraven en gebouwd mag worden. De gevraagde gegevens zijn echter nog steeds niet beschikbaar gesteld. Misschien is het vereiste onderzoek nog niet uitgevoerd?

Stand van zaken
Kort geleden is er met DLR/ KondorWessels afgesproken dat er met de werkzaamheden niet gestart zal worden vóór de wettelijk vereiste beoordeling heeft kunnen plaatsvinden. Namens Gedeputeerde Staten van de provincie Zuid-Holland, zijn deze afspraken ook schriftelijk vastgelegd in een zogenaamde ‘Waarschuwingsbrief’ aan DLR.
De Vrienden ontvingen zojuist een reactie op hun handhavingsverzoek. Door de melding van de Vrienden mocht er niet worden gestart met graven en vervolgens werd vastgesteld dat er door de ontbrekende, maar wel verplichte vergunning nu ook niet gegraven mág worden. De voorgenomen werkzaamheden hebben tot op heden dus niet plaatsgevonden en er konden dus ook geen overtredingen worden begaan. Logischerwijs maakt dat een handhavingsverzoek irrelevant: er valt op dit moment simpelweg niks te handhaven. Bovendien is er geen gevaar dat er onverhoopt tóch illegaal met het werk wordt begonnen, aangezien DLR beloofd heeft dat niet te gaan doen voor ze hun zaken op orde hebben gebracht en de omgevingsdienst die beoordeeld heeft.

Tot slot:
Liet de projectleider van DLR vorige week nog vol bravoure in de pers weten dat ‘hij al begonnen was met graven’ dan was hij blijkbaar behoorlijk abuis. Want nee, er mag door de projectontwikkelaar alléén gegraven worden, als die zich daarbij aan de wettelijke voorschriften houdt. Zo hoort dat nou eenmaal.
www.vriendenvanvlietland.nl 


Door: Peter van der Aar.
Bron: persbericht Vrienden van Vlietland.