Het Bevrijdingsfestival Den Haag pakt op zondag 5 mei 2024 flink uit met een sterk inhoudelijk programma.

Met onder meer met stand-up comedy, een Vrijheidscollege, een talkshow en natuurlijk ook héél veel muziek. Het festival vindt plaats op het Malieveld én in het naastgelegen Provinciehuis.

Op 5 mei wordt het einde van de Tweede Wereldoorlog in 1945 gevierd, maar staan we opnieuw ook stil bij de onvrijheid elders in de wereld. Ieder jaar wordt door Nederland op Bevrijdingsdag stilgestaan bij het belang van vrijheid, democratie en rechtsstaat. Daarnaast is 5 mei ook een dag om ons te realiseren dat vrijheid kwetsbaar is.

Bevrijdingsfestival smal
Podiumprogrammering
Tijdens het Bevrijdingsfestival Den Haag komen er weer twee grote podia te staan op het Malieveld. Op het ASN BANK STAGE zijn optredens van de Haagse band SON MIEUX (de Ambassadeur van de Vrijheid die met een helikopter naar het Malieveld komt), middagheadliner KREZIP, de tributeband RONDJE DOE MAAR, het nieuwe poptalent ADRIAAN PERSONS, de groep PERSONAL TRAINER en de Amerikaanse artiesten RAY GREENE (bekend van Carlos Santana en Tower of Power) en LIV WARFIELD (uit de band van Prince). Het festival wordt op dit podium geopend met een optreden van de Haagse zangeres BIBI BREIJMAN die aansluitend de rest van het festival zal presenteren.

Op het SENA PERFORMERS STAGE wordt opgetreden door artiesten als POKE, ROSS & IBA ft. EXTINCE, REANNY, NYARKO, AFRITUDE (winnaar van de HI The Hague Student DJ Contest), DANIMAL, CATF.GHT en BILLY THE KIT. Erg bijzonder op dit podium is ook het optreden van dj FVO (Prins Floris van Oranje). De Haagse muziekorganisaties GUAP en het Haags Hiphop Centrum (H3C) presenteren op dit podium showcases van nieuwe Haagse talenten.

Inhoudelijk programma
Het Bevrijdingsfestival Den Haag is nadrukkelijk méér dan een popfestival. Tijdens het evenement wordt op veel verschillende manieren aandacht besteed aan vrijheid, democratie en de rechtsstaat. Dit jaar vindt het inhoudelijk programma opnieuw plaats in het Provinciehuis.
Het middagprogramma op het VFONDS PODIUM IN HET PROVINCIEHUIS begint met een optreden van WOEZEL & PIP speciaal voor kinderen. In het Provinciehuis treden verder JONGE HAAGSE DICHTERS op. Ook is er een VRIJHEIDSCOLLEGE MET RAOUL HEERTJE, een talkshow met RON FRESEN en een optreden van het stand-up comedygezelschap PUUR GELUL met onder meer MAARTEN SPANJER en JEFFREY SPALBURG. Op het plein voor het Provinciehuis komt een groot aantal historische legervoertuigen te staan.

HI The Hague Student Experience
Voor het derde jaar verwelkomen wij de HI The Hague Student Experience op het Malieveld. Alle hoger onderwijsinstellingen van Den Haag en een groot aantal studentenverenigingen presenteren zich hier aan het publiek en de hele dag draaien er Haagse dj’s.

Veteranenontvangst
Op het festivalterrein is verder onder meer een grote ontvangst van honderden (jonge) veteranen die op uitnodiging van burgemeester Jan van Zanen het Bevrijdingsfestival Den Haag bezoeken en een eigen area op het Malieveld hebben om elkaar te ontmoeten. Het concert van de tributeband Rondje Doe Maar wordt door de burgemeester speciaal aangeboden aan de veteranen, als dank voor hun inzet voor vrede en veiligheid, in Nederland en elders in de wereld.

Andere vaste onderdelen op het festival zoals het Plein van de Vrijheid, de festivalmarkt, de Haags Hiphop Centrum Area, de zweefmolen en een terrein met kinderactiviteiten keren uiteraard dit jaar ook weer terug op het Malieveld.

Gratis entree
Dankzij financiële bijdragen van de gemeente Den Haag, de Provincie Zuid-Holland en de Rijksoverheid, alsmede door de ondersteuning van meerdere fondsen en sponsors is het Bevrijdingsfestival Den Haag ook dit jaar weer voor iedereen gratis toegankelijk.

Het Bevrijdingsfestival Den Haag 2024 is een productie van de R.G. Ruijs Stichting in nauwe samenwerking met het Nationaal Comité 4 en 5 mei en DB Evenementen, en wordt verder mede mogelijk gemaakt door Gemeente Den Haag, Provincie Zuid-Holland, Rijksoverheid, ASN Bank, Vfonds, Sena Performers, HI The Hague, De Haagse Hogeschool, BlueBlood, Heineken Silver, Omroep West, Den Haag FM, Colorworks, SocialLane, Smith Communicatie en Rembam Graphic Design.