Gemeente Leidschendam-Voorburg ontvangt circa 4,4 miljoen vanuit het Rijk om het bouwen van bijna 500 betaalbare woningen in Overgoo te versnellen.


Wethouder wonen Bianca Bremer geeft het volgende aan: “We zijn ontzettend blij en dankbaar dat onze aanvraag is goedgekeurd en we de subsidie ontvangen. Hiermee kunnen we de broodnodige woningen gaan bouwen, met ruimte voor ondernemers en economie. In totaal worden er ongeveer 975 woningen gebouwd waarvan dus bijna 500 in het betaalbare segment. Dit wordt ook mogelijk dankzij de medewerking van de verschillende grondeigenaren. Samen maken we het mogelijk om Overgoo te transformeren naar een prachtig woon- werkgebied.”


De bijdrage vanuit het Rijk voor Overgoo komt uit een tranche (de 6de) van de Woningbouwimpuls van de Rijksoverheid. Gemeenten kunnen namelijk een bijdrage krijgen voor het oplossen van het woningtekort in Nederland. Het uitgangspunt voor het toekennen van subsidie is dat minimaal 50% van het woonprogramma in het betaalbare segment worden gerealiseerd. De situatie op de vastgoedmarkt is verslechterd en het is daardoor steeds lastiger om projecten zoals transformeren van Overgoo op te starten. De subsidie voor Overgoo is bedoeld als aanjager, bedoeld om de ontwikkeling van de grond te krijgen. Er worden gezamenlijke afspraken gemaakt met verschillende private partijen en woningbouwcorporaties. Het afnemen en realiseren van sociale (huur)woningen zal voor een groot deelldoor de woningcorporaties gedaan worden.

Een andere voorwaarde voor deze subsidie: het project moet binnen 3 jaar starten en binnen 10 jaar worden afgerond.

Ook is een belangrijke voorwaarde voor de subsidie is dat de gemeente de andere 50% hieraan bijdraagt.
Het besluit hierover is voorgelegd aan de gemeenteraad. Dit wordt naar verwachting besproken in de gemeenteraad van 4 juni 2024.

Private partijen zijn positief over herontwikkeling. Voor de bouw van de betaalbare huurwoningen is Focus on Impact, namens de vijf grondeigenaren in het gebied - samen met de gemeente - in overleg met de corporaties Vidomes en WoonInvest.


Fleetpark en Overgoo
De kantorenlocatie Fleetpark ligt aan de A4 en N14. Er is veel leegstand in het huidige kantorengebied. De ruimtes worden voor een groot deel gevuld met tijdelijke functies. Voor dit gebied is door de gemeente samen met de private partijen een ontwikkelvisie opgestelde en deze is door de raad goedgekeurd. Met het ontvangen van de subsidie is, ten behoeve van de uitvoering van de plannen, een grote stap gezet. Fleetpark zal hierdoor veranderen in een aantrekkelijk duurzaam gemengd woon- en werkgebied, met woningen voor diverse doelgroep van starters, gezinnen, senioren en verschillende maatschappelijke en commerciële voorzieningen.


Overgoo, een onderdeel van de Regionale woondeal
De gebiedsontwikkeling Overgoo is een onderdeel van de regionale woondeal tussen Rijk, provincie, gemeente en woningcorporaties waarin het programma van 2.262 woningen voor onze gemeente in de periode 2022 tot en met 2030 is opgenomen. De verslechterde situatie op de vastgoedmarkt maakt ingrijpen noodzakelijk, om door te kunnen gaan. Met dit huidige project draagt de gemeente Leidschendam-Voorburg bij aan het toevoegen van circa 975 woningen aan de woningvoorraad, waarvan bijna 500 betaalbare woningen.


Door: Nahira Martina
Foto's: Redactie Midvliet/ Nahira Martina. 
Foto's: impressie Overgoo. 



Overgoo 2.kt onz