Aad van Velsen heeft met zijn Scania ‘Bram’ zijn eerste podium behaald in de zwaarste rally van Afrika.

Na ruim 6000 km in 12 dagen rijden over de vlaktes van de Westelijke Sahara in Marokko, door de onmetelijke duinen in Mauritanië en een zegen tocht over het strand in Senegal kon Van Velsen Rally Sport bij het beroemde Lac Rose (Dakar) eindelijk voor het eerst de trofee voor de tweede plaats in ontvangst nemen.

De Africa Eco Race, een voortzetting van de oorspronkelijke Parijs-Dakar Rally, is een ware uitputtingsslag voor mens en machine. Het was voor Van Velsen Rally Sport hun vierde deelname aan deze rally. Eerder nam het team deel aan de Dakar Rally in Zuid-Amerika en diverse rally’s in Marokko, Tunesië en Polen. Elke rally is het team gefinisht, wat op zich al een zegen is, met zelfs 3 keer een podiumplek.

Ook dit jaar werd door het gehele team er alles aan gedaan om zo hoog mogelijk te eindigen.

Het was vanaf de eerste etappe op 2 januari een mooie en zware strijd. Samen met vaste navigator Marco Siemons en Aad zijn zoon Michel als vaste monteur in de rallytruck hebben ze meerdere uitdagingen moeten overwinnen. Zo hebben ze op één dag drie keer vastgestaan in de duinen, zijn er door de harde klappen veerpakketten kapotgegaan, hielden de banden het door de scherpe stenen ook niet uit (één keer is er een lekke band 300 kilometer bij gepompt vanuit de cabine) en hebben ze op hun zijkant gelegen.

De servicecrew had na hun grondige voorbereiding afgelopen jaar toch nog flink wat werk om de truck iedere ochtend weer klaar te hebben voor de volgende etappe. Zo zijn er meerdere nachten door gesleuteld. De gedrevenheid van het hele team betaalde zich dus uit met een indrukwekkende tweede plaats voor het team uit Stompwijk. Het team wist deze rally zes keer een etappe te winnen in het truck klassement. Één dag waren er zelfs maar twee motoren en twee auto’s sneller en werd het team vijfde van de dag. In het gecombineerde auto en truck klassement wist het team als vijfde te eindigen wat een absolute topprestatie is.

Een geëmotioneerde Aad van Velsen was bij de finish van de laatste wedstrijdetappe enorm blij met zijn trofee. “hij was verschrikkelijk zwaar en mooi, dit is echt een top prestatie van het hele team“ aldus Aad.

Het Van Velsen Rally Sport team uit Stompwijk heeft de tweede plaats behaald in het truck klassement van de zwaarste rally van Afrika, de Africa Eco Race. Dinsdagavond 16 januari waren ze weer terug in Nederland en Midvliet sprak met het team in Het Blesse Paard.

Door: Peter van der Aar.
Bron: persbericht Van Velsen.
Video: Alexander Wagener en Marcel Breeuwsma.