In een volle Oude Kerk in het Huygenskwartier Voorburg werd zondag 22 september het Huygens Festival afgesloten.  

Dit gebeurde met met een uitvoering door het Constantijn Sinfonietta van de Vijfde symfonie van Tsjaikovski. De passie van dirigente Ali Groen was onnavolgbaar overgebracht op het 65-koppige orkest van jonge musici. Een minutenlang applaus viel hen na afloop ten deel. Daarna werd het festival traditiegetrouw afgesloten met de Ode an die Freude van Ludwig van Beethoven.

Het Huygens Festival 2024 was op donderdagavond geopend met de Europese Hymne, uitgevoerd door de Voorburgse organist Ton van Eck op het Marianne-orgel van de Oude Kerk. Daarna was de avond aan jonge musici uit Nederland, Tsjechië, Hongarije, Polen en Vlaanderen. Zij werden geïntroduceerd door respectievelijk locoburgemeester Marcel Belt, mevrouw Hana Schenkova (Tsjechisch Centrum Rotterdam), de Hongaarse ambassadeur, de heer Landeck en de heer Jerzy Gierasimiuk (Poolse ambassade). Frank Rozenberg (voorzitter Huygens Festival) introduceerde de Vlaamse violistes Charlotte Van Looveren en Alicia De Keulenaer.

De prachtig uitgelichte Oude Kerk was vrijdagavond het decor voor de dansvoorstelling ‘Passie!’ van De Dutch Don’t Dance Division met de virtuoze pianist Erwin Weerstra en zang van Rinus Sprong. Passie als gedrevenheid, hartstocht en in religieus perspectief: het kwam allemaal voorbij.

Op zaterdagavond stond ‘Juliet’ op het programma. Mezzosopraan Roza Herwig, tenor Steven van der Linden, pianist Julius Backer en het Alkyona Quartet vertelden, met een mix van klassieke en hedendaagse composities en liedteksten in allerlei stijlen, het liefdesverhaal van Romeo en Julia. Het optreden raakte ook een emotionele snaar bij de bezoekers. Die emotie kon zich volledig terecht ontladen in een daverend applaus aan het eind van de voorstelling.

Zaterdag overdag waren er 15 voorstellingen in vier locaties in het Huygenskwartier: de Oude Kerk, de Franse Kerk, het Notarishuis en Hofwijck. Van het Voorburgse jeugdorkest Foriani tot de fantastische Tsjechische mezzosopraan Bella Adamova die in het kader van het jaar van de Tsjechische muziek stond geprogrammeerd, van Arabische muziek van Al Andalus tot ‘Van Bach tot Csárdás’ met het Lendvay ensemble en van schrijver Tommy Wieringa tot de gedichten van Constantijn Huygens.

Voorzitter Frank Rozenberg kijkt tevreden terug op deze editie van het Huygens Festival: ‘Met 19 optredens hebben we in totaal zo’n kleine 225 musici en dansers een podium kunnen bieden om hun passie voor muziek, dans en poëzie over te brengen op de bezoekers. Het festival is een cultureel ankerpunt in Voorburg en in het bijzonder voor het Huygenskwartier. Als bestuur en met de vele vrijwilligers willen we ook een visitekaartje afgeven voor het Huygenskwartier en de locaties waar we gebruik van maken tijdens het festival.’

Rozenberg vervolgt: ‘Tegelijkertijd moeten we als bestuur onze ogen ook niet sluiten. Cultuur en het Huygens Festival staan onder druk. Financieel heeft dat consequenties. Voor de editie Huygens Festival 2025 gaan we de komende weken daarom goed kijken of en hoe we dit financieel verantwoord kunnen blijven organiseren. Het Huygens Festival 2025 van 18 t/m 21 september 2025 staat om die reden alleen nog maar met potlood in de agenda.’


Door: Peter van der Aar.
Bron: persbericht Huygens Festival.
Foto's: Michel Groen/MG Fotografie.

Huygens Fest 2