De dienstregeling van HTM wordt vanaf maandag 11 maart tot in ieder geval oktober aangepast. Dit is volgens HTM onvermijdelijk door een tekort aan personeel. 

Op een aantal tramlijnen gaat vanaf 11 maart de frequentie omlaag. Daarnaast volgen er vanaf 16 maart ook aanpassingen plaats op een aantal buslijnen.

HTM  neemt deze tijdelijke maatregel om er zo goed mogelijk voor te zorgen dat reizigers kunnen rekenen op bus en tram op het aangegeven tijdstip. Vooralsnog verwacht HTM dat deze aanpassingen, ook na het einde van de zomerdienstregeling, van kracht blijven tot oktober.

Jaap Bierman, algemeen directeur HTM: “Een vervelende maatregel om te nemen, maar dit is het meest verstandige om te doen. Zo hebben we te kampen met een tekort aan met name rijdend personeel. We hebben eind vorig jaar, ondanks onze wervingsinspanningen, minder instroom van nieuwe medewerkers gehad. Daar tegenover hebben juist meer medewerkers ons bedrijf verlaten dan we hebben kunnen aannemen. Om een betrouwbare dienstregeling te garanderen aan onze reizigers én te blijven zorgen voor goede werkomstandigheden voor ons huidig rijdend personeel passen we de dienstregeling aan.” 

Aanpassingen
Op diverse trajecten en momenten rijden tram en bus lagere frequenties en kunnen reizigers meer drukte ervaren. “Belangrijk is wel dat HTM alle bus- en tramlijnen in stand houdt. Ook gaat de terugkeer van onze nachtbussen vanaf 26 april 2024 gewoon door. In de nieuwe HTM app kunnen reizigers de actuele dienstregeling snel en gemakkelijk opzoeken.”

Optimistisch
Over de toekomst is Bierman optimistisch: “We hebben in december 2023 een mooie nieuwe CAO afgesloten en die lijkt nu al voorzichtig zijn vruchten af te werpen. We zien dat er een verhoogde interesse is om buschauffeur, trambestuurder of monteur te worden. Onze opleidingscapaciteit is inmiddels sterk verhoogd, maar nog steeds kost het enige maanden opleiding voordat iemand inzetbaar is als buschauffeur of trambestuurder. Verder gaan we door met het opleiden van medewerkers die dat willen om naast bijvoorbeeld hun functie als buschauffeur ook tram te kunnen rijden. Daarmee werken we er hard aan om ervoor te zorgen dat we medewerkers flexibel kunnen inzetten."

Voor een overzicht van alle aanpassingen van de dienstregeling:

Aanpassingen_dienstregeling_HTM_-_versie_7_februari_2024.pdf


Door: Karin van der Spek 
Bron: persbericht HTM