Een tikkende tijdbom. Een gevaar voor de maatschappij. Vindingrijk en gevaarlijk.

Hoe kan het dat Jamel L. ondanks deze waarschuwingen vrij door Den Haag kan lopen? Het is een vraag die opkomt nadat hij wordt aangehouden voor de dodelijke steekpartij in een Albert Heijn. Podcastmakers Chris van Dijk en Liza Janson gaan op zoek naar het antwoord in de podcastserie ‘De Supermarktmoord’. Deze nieuwe podcast van Omroep West is vanaf nu te beluisteren.

Jamel L.
Op 20 juni 2023 wordt de 36-jarige Antoneta Gjokja doodgestoken. Zij werkt in de supermarkt aan de Haagse Turfmarkt en lijkt een willekeurig slachtoffer te zijn. Jamel wordt vlak na de steekpartij aangehouden, twee straten verderop. Hij is geen onbekende bij justitie; zowel op Curaçao, in Groot Brittannië en in Nederland is hij eerder veroordeeld voor diverse geweldsmisdrijven. Ruim een week voor de steekpartij in de Albert Heijn werd hij in Nederland nog vrijgelaten, ondanks dat rechters op Curaçao en in het Verenigd Koninkrijk duidelijke waarschuwingen over Jamel L. hadden gegeven. Waarschuwingen waar de rechters in Nederland niet vanaf zeggen te weten.

Psychiaters waarschuwen ook al jaren voor Jamel: hij heeft last van grootheidswanen en lijdt aan schizofrenie. Zo vertelt hij iedereen die het wil horen dat hij de profeet is van zijn eigen geloof: het Hazwaianse Koninkrijk. Hij wordt op Curaçao veroordeeld tot een tbs-behandeling, maar omdat Curaçao geen tbs-kliniek heeft wordt hij niet behandeld.

Podcastserie ‘De Supermarktmoord’
Het verleden van Jamel roept steeds meer vragen op. Hoe kon het dat hij op 20 juni 2023 vrij rondliep? Podcastmakers en verslaggevers bij Omroep West Liza Janson en Chris van Dijk gaan op zoek naar het antwoord op die vraag in de nieuwe achtdelige podcastserie ‘De Supermarktmoord’.

De makers gaan onder meer naar Curaçao om daar in gesprek te gaan met familie en buren van Jamel. Ook bezoeken zij de klinieken waar de verdachte in Engeland heeft vastgezeten en spreken zij meerdere mensen die door hem met de dood zijn bedreigd.
Maar uit de gesprekken komt ook een andere kant van Jamel naar voren: de intelligente en aimabele man die duidelijk hulp nodig heeft.

De podcastserie is een reis door het leven van Jamel en eindigt met een ontmoeting met de hoofdpersoon zelf.

“Deze podcast is heel belangrijk”, vertelt hoofdredacteur Henk Ruijl over de podcast. “Bij Omroep West draait het altijd om drie dingen: de feiten, de feiten en de feiten. De afgelopen maanden hebben onderzoeksjournalisten Chris van Dijk en Liza Janson nieuwe feiten boven tafel weten te halen, waardoor we meer te weten komen over Jamel L., over het functioneren van instituties en over de impact op de samenleving. Ik ben er trots op dat we voor het eerst zo’n verhaal in de vorm van een podcast aan ons publiek presenteren. De uitkomsten presenteren we natuurlijk ook op onze andere nieuwskanalen, zoals online, radio en tv.”

Mogelijkheden van beluisteren
De podcast ‘De Supermarktmoord’ is nu te beluisteren via de website en app van Omroep West en is ook te vinden op de bekende podcast-platforms als Spotify, Apple Music/iTunes en YouTube Music.

Op 5 maart zijn de eerste twee afleveringen online gekomen, daarna volgt iedere dinsdag een nieuwe aflevering. Zes van de in totaal acht podcasts komen online voordat de rechtszaak tegen Jamel L. op 4 april aanstaande dient. Na de rechtszaak volgen nog twee afleveringen.


Door: Peter van der Aar.
Bron: persbericht Omroep West.
Foto boven dit bericht: Podcastmakers Chris van Dijk en Liza Janson

Gerda Brand
                                         In de podcastserie komt onder meer Gerda Brand aan het woord; zij woonde in Tera Pretu op Curaçao naast Jamel L.