Op zondag 5 mei werd op het Haagse Malieveld én in het Provinciehuis het Bevrijdingsfestival Den Haag gevierd.

Op 5 mei wordt het einde van de Tweede Wereldoorlog in 1945 gevierd, maar staan we ook stil bij de onvrijheid elders in de wereld. Ieder jaar wordt door Nederland op Bevrijdingsdag stilgestaan bij het belang van vrijheid, democratie en rechtsstaat. Daarnaast is 5 mei ook een dag om ons te realiseren dat vrijheid kwetsbaar is.

Het was prachtig weer op deze Bevrijdingsdag. Dat zorgde er mede voor dat het erg druk werd op het Malieveld. Het festival werd bezocht door zo’n 80.000 mensen. Op een gegeven moment was er geen doorkomen meer aan.

Het festival was cashless voor wat betreft het eten en drinken. Je kon alleen met pin betalen (uitzondering waren de zweefmolen en standjes op de festivalmarkt). De prijzen voor het eten en drinken lagen hoog. Een pilsje kostte € 3,85, een puntzak patat kon je krijgen voor € 4,99. Als je daar saus op wilde, kwam er een euro bij. Voor een tosti kaas moest je € 5,75 afrekenen en een luxe broodje hamburger kostte € 11,95. Ondanks de hoge prijzen waren de rijen voor de eetstands aan het eind van de middag bijzonder lang.

Het Bevrijdingsfestival Den Haag pakte flink uit met een sterk inhoudelijk programma. Met onder meer met stand-up comedy, een Vrijheidscollege, een talkshow en natuurlijk ook héél veel muziek.

Het Bevrijdingsfestival werd officieel geopend door burgemeester Jan van Zanen. Hij ontving het bevrijdingsvuur. Dat werd in de nacht van 4 op 5 mei opgehaald in Wageningen door een groep Haagse marathonlopers. De hardlopers legden die nacht met de fakkel in de hand een tocht af van 135 kilometer. Burgemeester Jan van Zanen nam de fakkel aan en droeg deze op zijn beurt over aan Noa van Hagen. Zij was één van de ontvangers van een Haags Jeugdlintje.

Noa ging in het bakje naar boven om de bevrijdingsvlam boven het podium te ontsteken. Helaas wilde het vuur niet onmiddellijk blijven branden, maar gelukkig werd dit opgelost.


Op het Malieveld stonden weer twee grote podia. Op het ASN Bank Stage waren onder meer optredens van de Haagse band Son Mieux (de Ambassadeur van de Vrijheid die met een helikopter naar het Malieveld kwam), Krezip (middagheadliner), de tributeband Rondje Doe Maar (aangeboden door burgemeester Jan van Zanen aan de (jonge) veteranen die te gast waren) en de Amerikaanse artiesten Ray Greene (bekend van Carlos Santana en Tower of Power) en Liv Warfield (uit de band van Prince). Het festival werd op dit podium geopend met een optreden van de Haagse zangeres Bibi Breijman die aansluitend de rest van het festival op dat podium presenteerde.

Op het Sena Performers Stage werd opgetreden door artiesten als Poke, Reanny, Ross & Iba ft. Extince, Afritude (winnaar van de Hi The Hague Student dj Contest) en Billy the Kit. Erg bijzonder op dit podium was ook het optreden van dj FVO (Prins Floris van Oranje).
De Haagse muziekorganisaties GUAP en het Haags Hiphop Centrum (H3C) presenteerden op dit podium showcases van nieuwe Haagse talenten.

Het Bevrijdingsfestival Den Haag is nadrukkelijk méér dan een popfestival. Tijdens het evenement werd op veel verschillende manieren aandacht besteed aan vrijheid, democratie en de rechtsstaat. Dit jaar vond het inhoudelijk programma opnieuw plaats in het Provinciehuis.

Het middagprogramma op het Vfonds Podium in het Provinciehuis begon met een optreden van Woezel & Pip speciaal voor kinderen. In het Provinciehuis traden verder jonge Haagse dichters op. Ook was er een Vrijheidscollege met Raoul Heertje, een talkshow met Ron Fresen en een optreden van het stand-up comedygezelschap Puur Gelul met onder meer Maarten Spanjer en Jeffrey Spalburg. Op het plein voor het Provinciehuis stond een groot aantal historische legervoertuigen.

Voor het derde jaar stond de HI The Hague Student Experience op het Malieveld. Alle hoger onderwijsinstellingen van Den Haag en een groot aantal studentenverenigingen presenteerden zich hier aan het publiek en de hele dag draaien er Haagse dj’s.

Op het festivalterrein was verder onder meer een grote ontvangst van honderden (jonge) veteranen die op uitnodiging van burgemeester Jan van Zanen het Bevrijdingsfestival Den Haag bezochten en een eigen area op het Malieveld hadden om elkaar te ontmoeten. Het concert van de tributeband Rondje Doe Maar werd door de burgemeester speciaal aangeboden aan de veteranen, als dank voor hun inzet voor vrede en veiligheid, in Nederland en elders in de wereld.

Andere vaste onderdelen op het festival zoals het Plein van de Vrijheid, de festivalmarkt, de Haags Hiphop Centrum Area, de zweefmolen en een terrein met kinderactiviteiten keerden dit jaar ook weer terug op het Malieveld.

Dankzij financiële bijdragen van de gemeente Den Haag, de Provincie Zuid-Holland en de Rijksoverheid, alsmede door de ondersteuning van meerdere fondsen en sponsors was het Bevrijdingsfestival Den Haag ook dit jaar weer voor iedereen gratis toegankelijk.


Door: Peter van der Aar.
Tekst: R.G. Ruijs Stichting en Peter van der Aar.
Foto's: Peter van der Aar.

0 0BF006 Programma
                                                     Het programma

0 0BF010 Kinderterrein
                                                     Kinderterrein

0 0BF022 Bibi Breijman
                                                     Bibi Breijman

0 0BF032 Verse friet
                                                     Verse friet

0 0BF064 Adriaan Persons
                                                     Adriaan Persons

0 0BF072 Nyarko
                                                     Nyarko

0 0BF083 Steltlopers
                                                    Steltlopers

0 0BF084 Meisje met ballonnen
                                                    Meisje met ballonnen

0 0BF091 GUAP
                                                    GUAP

0 0BF106 Officiele opening door burgemeester Jan van Zanen
                                                    Officiële opening door burgemeester Jan van Zanen

0 0BF111 Lopers van Marathon Den Haag
                                                    Lopers van Marathon Den Haag

0 0BF115 Poging tot ontsteken van het vuur
                                                    Ontsteken van het vrijheidsvuur

0 0BF127 Rondje Doe Maar
                                                    Rondje Doe Maar

0 0BF132 Publiek bij Rondje Doe Maar
                                                    Publiek bij Rondje Doe Maar

0 0BF140 VIP terras
                                                    VIP-terras

0 0BF144 VIP terrein
                                                    VIP-terrein

0 0BF147 Nederlands Veteranen Instituut
                                                    Nederlands Veteranen Instituut

0 0BF149 Plein van de vrijheid
                                                    Plein van de Vrijheid

0 0BF158 Strijd tegen stierenvechten
                                                    Strijd tegen stierenvechten

0 0BF164 Hivos
                                                    Hivos

0 0BF169 Bezoekers
                                                    Bezoekers

0 0BF180 Krezip
                                                    Krezip

0 0BF185 Publiek bij Krezip
                                                    Publiek bij Krezip

0 0BF191 H3C Showcase
                                                    H3C Showcase

0 0BF212 Ross  Iba
                                                    Ross & Iba

0 0BF228 Ray Greene
                                                    Ray Greene