In de nacht van vrijdag 10 mei, op zaterdag 11 mei, was het Noorderlicht te zien boven Leidschendam-Voorburg.

Het noorderlicht was te zien door een serie zonnevlammen die onderweg is naar de aarde. De foto's zijn genomen bij het polderlandschap bij Molen de Vlieger.

Afgelopen nacht was het Noorderlicht te zien ook bij ons in Leidschendam-Voorburg net zoals op veel plaatsen in Nederland. Het natuurverschijnsel was met het blote oog waar te nemen.
Noorderlicht is te zien omdat we te maken hebben met de sterkste zonnestorm in ruim twintig jaar, die waarschijnlijk het gehele weekend aanhoudt.

Een zonnestorm is een uitbarsting van elektrisch geladen deeltjes van de zon. Zulke zonnestormen veroorzaken het indrukwekkende noorderlicht, dat soms veel zuidelijker te zien is dan normaal het geval is. Ook nu is dat zo: tot in Zuid-Limburg werd het noorderlicht gespot.
Het magnetisch veld van de aarde zorgt ervoor dat de elektrisch geladen deeltjes worden afgebogen en wij er geen nadelige gevolgen van ondervinden. Vliegtuigen kiezen wel een andere route om er voor te zorgen dat de passagiers en bemanning niet te veel straling oplopen.

Maar GPS, elektriciteitsnetwerken, ruimtevaartuigen, satellietnavigatie en andere technologieën kunnen erdoor worden beïnvloed. Zo is een grote zonnestorm geweest in 1989. Die veroorzaakte een enorme stroomstoring in Quebec in Canada. In maart 1989 vond er een zo'n krachtige explosie plaats op de zon dat de Quebec voor 12 uur geen stroom had. Tijdens deze geomagnetische storm was de kracht zo sterk dat het noorderlicht te zien was tot in Florida en Cuba.

Ook komende avond en nacht is er weer kans op het Noorderlicht waar te nemen. Ga daarvoor naar een donkere plek. En het beste kan je kijken tussen 01:00 uur en 03:30 uur. Omdat het dan donker is.

Door: Nahira Martina.
Tekst en foto's: Marcel Breeuwsma.
Derde foto: Lisette Remmerswaal.

Noorderlicht 1e jpg pic
Noorderlicht 2de
Tot slot nog een foto van Lisette Remmerswaal. Dit was in Katwijk aan Zee.

Noorderlicht Lisette