Iedere dag ontvangt Fonds 1818 plannen van organisaties en bewonersgroepen met maatschappelijke vraagstukken. 

Veel van deze plannen kunnen worden uitgevoerd dankzij de donaties van Fonds 1818. 

In 2023 doneerde het regionale vermogensfonds in totaal ruim 15 miljoen euro. In Leidschendam-Voorburg werden 46 projecten gesteund met een totaalbedrag van 269.575 euro. 'De gemeente barst van de energie en mooie ideeën'.


Fonds 1818 geeft geld aan projecten in negentien aaneengesloten gemeenten in Zuid-Holland, waaronder Leidschendam-Voorburg. Of het nu gaat om een grote maatschappelijke organisatie die een donatie van 100.000 euro aanvraagt of een groepje buren dat met 250 euro iets wil betekenen voor de straat: Fonds 1818 is er voor mooie plannen in alle soorten en maten.

Wel werkt het fonds met een aantal duidelijke voorwaarden waaraan een project moet voldoen om in aanmerking te komen voor een donatie. Mensen samenbrengen die elkaar niet vanzelfsprekend ontmoeten én kwetsbare groepen vooruithelpen, dat zijn twee van de belangrijkste aandachtspunten.

“Onmisbaar in alle projecten die wij steunen is de rol van de vrijwilliger”, benadrukt Fonds 1818-directeur Sanne ten Bokkel Huinink. “We hechten grote waarde aan mensen die zich betrokken en belangeloos inzetten; die helpende handen uitsteken en anderen aansteken met hun enthousiasme. In 2023 gebeurde dat volop. Aan het aantal donatieaanvragen merken we dat, na die grauwe coronajaren, de samenleving weer op volle kracht draait. Dat is geweldig om te zien.”

Opgeknapte buurtontmoetingsplekken
Treffende voorbeelden van projecten die door vrijwilligers worden gedragen zijn de vele activiteiten bij buurtontmoetingsplekken. Met een speciaal donatieprogramma maakte Fonds 1818 het mogelijk dat in 2023 een groot aantal buurt- en wijkorganisaties hun gebouwen konden opknappen en verduurzamen, ook in Leidschendam-Voorburg. Zo kon Wijkgebouw Ons Tolhuis met het geld van Fonds 1818 de veertig jaar oude stoelen en tafels vervangen en ledverlichting aanbrengen.  

Nieuw meubilair ons tolhuis

Foto: nieuw meubilair en ledverlichting voor Ons Tolhuis dankzij een donatie van Fonds 1818.

Sanne: “Het is belangrijk dat een buurtontmoetingsplek goed functioneert en dat bewoners zich er prettig en welkom voelen. Van alle kanten horen we terug dat deze investeringen het verschil maken en dat de initiatiefnemers weer nieuwe energie hebben om op hun locaties de mooie, verbindende activiteiten te organiseren die wij zo graag steunen met donaties.”

Lees hier welke donaties er gedaan in Leidschendam-Voorburg. Alle informatie over Fonds 1818 en het indienen van een donatieaanvraag is te vinden op www.fonds1818.nl.

Door: Karin van der Spek
Bron: persbericht Fonds 1818
Foto: Pricknick Bpg Prinsenhof, Fonds 1818 staat altijd open voor mooie buurtinitiatieven