Op zaterdag 13 april opent gedeputeerde van de Provincie Zuid-Holland, Meindert Stolk, om 13.00 uur officieel de Historische Trekvaartdag in de sluis van Leidschendam.

Het is de aftrap voor een reeks Historische Trekvaartdagen in Zuid-Holland. Burgemeester en wethouders van Leidschendam-Voorburg zijn daarbij varend aanwezig én openen tevens de Erfgoeddag én het toeristisch (vaar)seizoen.

Historische Trekvaartdag / Erfgoeddag Leidschendam-Voorburg
Er is op zaterdag 13 april tijdens de Historische Trekvaartdag / Erfgoeddag van alles te doen in Leidschendam en Voorburg. Een pendeldienst van Pakschuit Nooitgedacht, die tussen 11 en 16 uur heen en weer vaart tussen Hofwijck en de sluis in Leidschendam en een historische bus tussen het Stationsplein in Voorburg en Leidschendam Centrum verbinden deze locaties. Zowel de activiteiten als de pendeldiensten zijn gratis.

Activiteiten in Voorburg
In Huygenskwartier Voorburg zijn (t.h.v. de Oude Kerk) verschillende informatiestands. Om 11.00 uur stelt burgemeester Vroom de dorpspomp officieel in gebruik en er is muziek van Marching Band Forum Hadriani. Om 14.00 uur starten er twee wandelingen: ‘Prinses Marianne’ (start Herenstraat 101: aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) en ‘Romeins verleden bij Forum Hadriani’ (Park Arentsburgh: aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.). In Molen De Vlieger zijn diverse rondleidingen.
Het volledige programma is te vinden op https://www.historischetrekvaart.nl/voorburg

Activiteiten in Leidschendam
Houtzaagmolen De Salamander biedt tussen 11.00 en 16.00 uur verschillende activiteiten en demonstraties aan. In De Dorpskerk schetst Vereniging Erfgoed Leidschendam in samenwerking met Stichting Verborgen Stad met film, foto’s, verhalen en prenten een historisch beeld over de Leytsche Dam. De ‘Vrienden van de Dorpskerk’ zorgen voor rondleidingen en informatie over de Dorpskerk, terwijl er orgelmuziek speelt.
Het volledige programma is te vinden op https://www.historischetrekvaart.nl/leidschendam

Speedlezing Stichting Verborgen Stad
Om 13.50 uur is er in De Dorpskerk Leidschendam een speedlezing van Theo Pronk, directeur van Stichting Verborgen Stad. Theo geeft een inkijkje in de geschiedenis van Leidschendam-Voorburg en de trekvaarten in het bijzonder. De trekvaarten hebben bijgedragen aan de spectaculaire economische groei in de vroege zeventiende eeuw. Via de gratis app Canals5D kunnen bezoekers met hun telefoon als een soort ‘Google Streetview’ rondkijken in de 17e eeuw. Hoe zag de Sluis in Leidschendam er rond die tijd uit? Aansluitend deelt Theatergroep Onderwater de mooiste reisverhalen uit de 17e eeuw (gratis).

Historische Trekvaartdagen Zuid-Holland
De Historische Trekvaartdagen maken de geschiedenis zichtbaar en beleefbaar op acht Zuid-Hollandse locaties; op 13 april in Leidschendam-Voorburg, op 18 mei in Maassluis, op 29 juni in Vlaardingen, op 14 september in Midden-Delfland en Den Haag, op 15 september in Leiden en op 5 en 6 oktober in Schiedam.

Houd de socials van de Historische Trekvaartdag en de website www.historischetrekvaart.nl in de gaten voor de complete programma’s.

Profiel
De Historische Trekvaartdag wordt georganiseerd in samenwerking, en op verzoek van, de Provincie Zuid-Holland en de betrokken Erfgoedpartners uit Leiden, Leidschendam-Voorburg, Den Haag, Vlaardingen, Midden-Delfland, Maassluis en Schiedam. Ook de Vereniging Regio Water is nauw betrokken, die de verbinding legt van het (groot) stedelijk gebied met water. In een unieke samenwerking werken de partijen aan het zichtbaar en beleefbaar maken van de boeiende historie van de trekvaarten voor een breed publiek. Nederland als vaarland bij uitstek, met een pracht aan historische centra met gebouwen, molens en parken. Vandaar ook de mooie combinatie van de opening met het toeristisch vaarseizoen. Nederland, en in dit geval de genoemde gemeenten langs de trekvaarten in Zuid-Holland zijn prachtig om vanaf en rondom het water te beleven.


Door: Peter van der Aar.
Bron: persbericht Beguin Media.
Foto’s (credits Michel Groen):
- Vlag Historische Trekvaartdag.
- De Canals5D-app biedt een soort Google Streetview van de 17e eeuw en laat belangrijke historische plekken zien in relatie tot de trekvaarten.
- De schepen varen aan voor de officiële opening vorig jaar, hier de sleep van Scouting Hubertus-Brandaan.

HT Reconstructie bij Drievliet 030424
HT Sleep Hubertus Brandaan Molen De Salamander