De gemeente Leidschendam-Voorburg heeft in 2022 en 2023 een subsidie ontvangen van het Europees Sociaal Fonds (ESF) voor begeleiding naar werk.

Deze subsidie, ter waarde van 570.000 euro, is gebruikt in de arbeidsmarktregio Zuid-Holland Centraal om werkgelegenheid te bevorderen en mensen aan een baan te helpen.

Samen met de gemeente Zoetermeer heeft Leidschendam-Voorburg de ESF-middelen ingezet om werkzoekenden te ondersteunen en werknemers te helpen langdurig en succesvol aan het werk te blijven. Dit heeft onder meer geleid tot hulp voor uitkeringsgerechtigden, kwetsbare jongeren, mensen met een arbeidsbeperking en statushouders. Daarnaast zijn werkgevers gestimuleerd om werknemers te helpen bij hun terugkeer naar werk door middel van scholing, training, jobcoaching en plaatsingssubsidies.

Europees Sociaal Fonds
Het ESF is het belangrijkste Europese instrument om werkgelegenheid te ondersteunen en eerlijke arbeidskansen te bieden aan alle EU-burgers. In Nederland wil het kabinet de subsidies gebruiken om kwetsbare werkenden en werkzoekenden te helpen, sociale innovatie te bevorderen en voedselhulp te bieden. Dit gebeurt in samenwerking met gemeenten, PrO-/vso-scholen, ROC's/AOC's, UWV en het bedrijfsleven. De totale ESF-subsidie in Nederland bedraagt 413 miljoen euro en wordt verdeeld over 35 arbeidsmarktregio's.

Met deze inzet hopen de gemeenten Leidschendam-Voorburg en Zoetermeer bij te dragen aan een sterkere en inclusievere arbeidsmarkt in de regio.



Door: Karin van der Spek
Bron: gemeente LV
Foto: stockfoto Freepik ter illustratie