De brugbediening in Leidschendam en Leiden wordt begin volgend jaar overgeheveld naar een centrale bedieningslocatie in het provinciehuis in Den Haag.

De huidige bedieningscentrales in Leidschendam en Leiden zullen verdwijnen, al blijven de bruggen in Leiden ook in de toekomst lokaal bediend

Bruggen werken goed
De bruggen in Zuid-Holland werken over het algemeen goed, schrijft gedeputeerde Frederik Zevenbergen aan Provinciale Staten. De provincie beheert negentig beweegbare bruggen, die meestal zonder problemen openen en sluiten. Slechts 0,2 procent van de 200.000 jaarlijkse openingen veroorzaakt een verstoring van het verkeer. Van de ongeveer 600 storingen per jaar leiden slechts 250 tot een daadwerkelijke weg- of vaarwegblokkade.

De bruggen worden bijna allemaal op afstand bediend via een glasvezelnetwerk vanuit vier centrales, waaronder die in Leidschendam en Leiden. Begin volgend jaar worden deze twee bedieningslocaties vervangen door een centrale bediencentrale in het provinciehuis in Den Haag. 

Recreatievaart
In de zomermaanden juni, juli en augustus vindt bijna de helft van de jaarlijkse brugopeningen plaats, doordat mensen meer recreatief gaan varen. Dit leidt tot extra drukte op het water en meer brugopeningen.

Om storingen snel te verhelpen, heeft de provincie afspraken gemaakt met een onderhoudsaannemer. Deze moet binnen een uur ter plaatse zijn bij een storing en binnen twee uur de storing hebben opgelost. In 95 procent van de gevallen is de monteur al binnen dertig minuten aanwezig en zijn de storingen doorgaans binnen anderhalf uur verholpen.



Door: Karin van der Spek
Bron: Sleutelstad
Foto: archieffoto sluisjes Leidschendam