De menstruatie-uitgiftepunten (MUP’s) zijn een succes. Dat blijkt uit de proef van afgelopen jaar van gemeente Leidschendam-Voorburg en het Armoedefonds.

Het aantal uitgiftepunten is uitgebreid en van de menstruatieproducten wordt dankbaar gebruik gemaakt. Daarom bekijkt de gemeente nu de mogelijkheid om de MUP’s voort te zetten. Dan worden zij opgenomen in het nieuwe minimabeleid dat nu wordt gemaakt en waar de gemeenteraad nog over moet beslissen.

Een MUP is een kastje met maandverband en tampons. Ze hangen op verschillende plekken in de gemeente. Hier kunnen inwoners gratis menstruatieproducten meenemen. Het Armoedefonds breidde het aantal uitgiftepunten uit en voorziet de punten van producten. De gemeente betaalt mee aan de producten.

Wethouder financiën Philip van Veller: “Menstruatieproducten zijn belangrijk voor het welzijn van vrouwen. Iedereen moet de mogelijkheid hebben om er gebruik van te maken, ongeacht het inkomen. Daarom ben ik blij dat we nu kijken hoe we hiermee door kunnen gaan.”

Bekijk de MUP’s in onze gemeente.


Door: Peter van der Aar.
Bron: gemeentelijke website lv.nl.